Banksy oppert alternatief voor gesloopt standbeeld slavenhandelaar

Het beeld van slavenhandelaar Edward Colston werd twee dagen geleden in het water geduwd.
AP Het beeld van slavenhandelaar Edward Colston werd twee dagen geleden in het water geduwd.
Twee dagen nadat demonstranten in Bristol het beeld van slavenhandelaar Edward Colston (1636-1721) van zijn sokkel trokken, heeft de Britse kunstenaar Banksy op Instagram een alternatief geopperd. Wat verderop in Oxford, hebben actievoerders het alweer op een ander beeld gemunt: dat van Cecil Rhodes (1853-1902). Die staat op een universiteitsgebouw. 
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het beeld van Colston werd zondag omvergetrokken door demonstranten die actievoerden tegen racisme. Colston was een zeventiende-eeuwse zakenman, parlementslid en filantroop die een groot deel van zijn vermogen verdiende met de slavenhandel. Het beeld werd het water van de haven ingegooid. Banksy, wie wellicht zelf uit Bristol afkomstig is, stelt nu voor om het beeld terug uit het water te halen en terug te zetten. Mits enkele aanpassingen: zo zouden er enkele touwen rondom de nek van het beeld toegevoegd worden, alsook beelden van demonstranten. “Zo is iedereen blij en herdenken we een gedenkwaardige dag”, stelt de kunstenaar. 

Cecil Rhodes

In Oxford loopt er inmiddels een petitie om het beeld van Cecil Rhodes te verwijderen. Volgens de demonstranten is het beeld van de oprichter van Rhodesië, het huidige Zimbabwe, een symbool van het imperialisme van het Verenigd Koninkrijk dat niet meer strookt met de huidige opvattingen.

Het universiteitsgebouw Oriel College heeft boven de ingang een beeld van Cecil Rhodes. Het gaat om het bovenste standbeeld, het enige op de tweede verdieping.
REUTERS Het universiteitsgebouw Oriel College heeft boven de ingang een beeld van Cecil Rhodes. Het gaat om het bovenste standbeeld, het enige op de tweede verdieping.

Rhodes, die een beurs aan de universiteit van Oxford mogelijk heeft gemaakt, heeft in zijn testament opgeroepen tot de oprichting van een geheim genootschap. "Het werkelijke doel daarvan is de uitbreiding van de Britse heerschappij in de hele wereld, de perfectionering van een emigratiesysteem vanuit het Verenigd Koninkrijk en de kolonisatie door Britse onderdanen van alle landen waar de middelen van bestaan kunnen worden bereikt door energie, arbeid en ondernemerschap", citeert de krant The Guardian uit de laatste wil.

Ook elders in Groot-Brittannië wordt actie gevoerd tegen vermeende racistische beeltenissen. Nadat meer dan 28.000 mensen een petitie tegen de karikatuur van het hoofd van een zwarte man bij een pub in de centraal gelegen Engelse plaats Ashbourne (graafschap Derbyshire) hadden getekend, is die door de eigenaar verwijderd. De pub blijft vooralsnog we The Green Man and Black’s Head heten.

Lees ook:  

Britse demonstranten trekken beeld van slavenhandelaar van sokkel en gooien het in het water

Gevandaliseerd beeld van Leopold II weggehaald uit dorpskern van Ekeren

Demonstranten in de stad Bristol trokken zondag het standbeeld van Edward Colston (1636-1721) van zijn sokkel en dumpten het beeld in een havendok. (1/3)
AFP Demonstranten in de stad Bristol trokken zondag het standbeeld van Edward Colston (1636-1721) van zijn sokkel en dumpten het beeld in een havendok. (1/3)
Demonstranten in de stad Bristol trokken zondag het standbeeld van Edward Colston (1636-1721) van zijn sokkel en dumpten het beeld in een havendok. (3/3))
AP Demonstranten in de stad Bristol trokken zondag het standbeeld van Edward Colston (1636-1721) van zijn sokkel en dumpten het beeld in een havendok. (3/3))
De eigenaar van de pub The Green Man and Black’s Head heeft na een massaal ondertekende petitie dit beeld weggehaald.
REUTERS De eigenaar van de pub The Green Man and Black’s Head heeft na een massaal ondertekende petitie dit beeld weggehaald.
Archieffoto: de Zuid-Afrikaanse overheid haalde in april 2015 het standbeeld van Cecil Rhodes weg uit Kaapstad. (1/3)
REUTERS Archieffoto: de Zuid-Afrikaanse overheid haalde in april 2015 het standbeeld van Cecil Rhodes weg uit Kaapstad. (1/3)
Archieffoto: de Zuid-Afrikaanse overheid haalde in april 2015 het standbeeld van Cecil Rhodes weg uit Kaapstad. (2/3)
EPA Archieffoto: de Zuid-Afrikaanse overheid haalde in april 2015 het standbeeld van Cecil Rhodes weg uit Kaapstad. (2/3)
Archieffoto: de Zuid-Afrikaanse overheid haalde in april 2015 het standbeeld van Cecil Rhodes weg uit Kaapstad. (3/3)
AFP Archieffoto: de Zuid-Afrikaanse overheid haalde in april 2015 het standbeeld van Cecil Rhodes weg uit Kaapstad. (3/3)10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gerry Cle

  Wat gebeurd is is gebeurd, de geschiedenis kan men niet uitwissen. Maar we hoeven er niet altijd trots op te zijn en we moeten geen personen eren die misdaden tegen de mensheid pleegden.

 • lucien lemahieu

  oerstomme jeugd, de geschiedenis gom je niet uit.

 • Danny Govaerts

  Als ze dan toch de levens stijl en vergaring van de rijkdommen van het verleden willen aan vechten. Dat ze dan de hele adel , koningshuizen en roofridders families die eigendommen geërfde hebben van hun voor ouders ontdoen van hun rijkdom. Want oud geld zo als ze dat noemen is altijd verdiend op de kap van andere. Dat ze onmiddellijk het koningshuis ontbinden want die leven nu nog op gepikte rijkdom.

 • Preso Kathleen

  dat ze dat beeld in Zuid Afrika weghalen, heb ik alle begrip voor. Maar waarom in Europa? Dit is toch een deel van onze cultuur ? niet ? Historisch gezien toch.

 • Jozef Willem Hazel

  Gelukkig komt nu ook de ware aard van Winston Churchill aan het licht!