Bankiers Nigeria vervingen 30 miljoen euro door krantenpapier

Het hoofdkantoor van de Centrale Bank van Nigeria in Lagos.
AFP Het hoofdkantoor van de Centrale Bank van Nigeria in Lagos.
Zeker 21 bankiers in Nigeria, onder andere van de centrale bank, worden de komende dagen voorgeleid vanwege de verduistering van bijna 30 miljoen euro. De bankiers verwisselden oude en beschadigde bankbiljetten die vernietigd moesten worden met krantenpapier. De truc met 'biljetten' gemaakt van krantenpagina's bleef jarenlang onopgemerkt.

De arrestatie van de bankiers werd gisteren bekendgemaakt door politie en justitie, later deze week worden ze in staat van beschuldiging gesteld door een federaal hof. Bij de fraude waren zes staffunctionarissen van de centrale bank betrokken. Ook 15 medewerkers van acht commerciële banken zijn aangehouden. Onder hen zijn functionarissen van de twee grote banken Zenith en Ecobank.

De autoriteiten stuitten op de truc na een tip van een klokkenluider. De bende verving tienduizenden biljetten ter waarde van ruim 6,5 miljard naira die lagen opgeslagen in de kluizen van de Centrale Bank. Het ging hier om biljetten die verouderd en beschadigd waren en die vernietigd zouden worden. Nadat de naira's waren vervangen door krantenpapier, werden ze via de commerciële banken uitgekeerd aan de oplichters.

Hebzucht

De fraude kwam pas vorig jaar aan het licht in een kantoor van de centrale bank in Oshogbo, in het zuidwesten van Nigeria. Een lid van het team dat een hoeveelheid naira's moest vernietigen, opende een doos na een tip. Maar in plaats van oude biljetten vond het team krantenpapier, keurig geknipt in het formaat van de naira's.

De stafmedewerkers van de Centrale Bank liepen in oktober tegen de lamp. "Ze lieten zich leiden door hebzucht en materialisme", aldus de EFCC, die belast is met het opsporen van economische en financiële fraude, in een verklaring.

Volgens de EFCC is de fraude mede een gevolg van het monetaire beleid van de afgelopen jaren. Diverse 'schoonmaakacties' werden op touw gezet, waarbij geld werd vervangen, om de inflatie te beteugelen. Corruptie is een groot probleem in Nigeria, de nieuwe regering van president Muhammadu Buhari heeft beloofd de corruptie hard aan te pakken.