Banken investeren 43 miljard dollar in clustermunitie

Thinkstock
Honderdzevenendertig financiële instellingen van over de hele wereld hebben tussen mei 2009 en maart 2012 voor 43 miljard dollar (ruim 34 miljard euro) geïnvesteerd in producenten van clustermunitie. Dat blijkt uit onderzoek dat vandaag in Berlijn wordt gepresenteerd door de vredesbeweging IKV Pax Christi en de Belgische organisatie voor duurzame omgang met geld, FairFin. Zij roepen de Belgische regering op "eindelijk" werk te maken van een lijst van producenten van clustermunitie.

Clusterbommen verspreiden submunitie over een groot gebied waardoor de kans op burgerslachtoffers toeneemt. Bovendien komt de munitie niet altijd tot ontploffing, zodat ook jaren na het conflict slachtoffers kunnen vallen.

België was het eerste land dat een wet goedkeurde die investeren in clustermunitie verbood. Een lijst van producenten is er echter nog steeds niet, naar verluidt door "een pingpongspel" tussen de ministers van Financiën en Justitie. "We kregen voortdurend te horen dat de betrokken ministeries onvoldoende expertise in huis hebben om zo'n lijst op te stellen", zegt Stijn Suijs van FairFin, co-auteur van "Worldwide investments in cluster munitions: a shared responsibility", in een mededeling over het rapport.

De Belgische instellingen KBC en Ethias hebben volgens FairFin ondertussen zelf een zwarte lijst opgesteld. Ethias slaagt erin elke investering in clustermunitie te weren.

In België zijn ook buitenlandse banken actief die via zuster- of moederbedrijven investeren in clustermunitie. FairFin geeft als voorbeelden Citigroup (1,32 miljard dollar), Deutsche Bank (162,4 miljoen dollar), BNP Paribas (75,6 miljoen dollar), AXA (53,6 miljoen dollar) en ING (55,47 miljoen dollar).