Bangkok likt wonden na dodelijkste aanslag in jaren

Nabestaanden zoeken naar vermiste familieleden in Bangkok.
EPA Nabestaanden zoeken naar vermiste familieleden in Bangkok.
Bij een bomaanslag naast een hindoetempel in een toeristische wijk van Bangkok zijn maandagavond (lokale tijd) meerdere doden en gewonden gevallen. Persbureau AFP spreekt op gezag van de Thaise politie over negentien doden en meer dan 120 gewonden. Onder de dodelijke slachtoffers zijn ook buitenlandse toeristen.

Bij de aanslag zijn in ieder geval een Chinese en een Filipijnse toerist om het leven gekomen. Buitenlandse Zaken heeft geen weet van eventuele Belgische slachtoffers. De ontplofte bom zou aan een motorfiets zijn bevestigd.

Volgens Jonathan Head, een BBC-journalist die in de Thaise hoofdstad ter plekke is, ligt de straatbezaaid met ledematen en is er sprake van een grote krater. Thaise soldaten kammen momenteel allerlei toeristische gebieden uit, op zoek naar andere bommen. 

De ontploffing gebeurde in Ratchaprasong, een moderne wijk met een aantal grote hotels en het grootste winkelcentrum van Zuid-Oost-Azië. De explosie vond plaats bij de drukbezochte Erawan-tempel en op een kruispunt waar het afgelopen jaar veel demonstraties plaatsvonden. De tempel is een belangrijke toeristische attractie, maar wordt dagelijks ook door duizenden Thai bezocht. 

Volgens de Thaise minister van Defensie Prawit Wongsuwan is de aanslag bedoeld om de toerisme-industrie in het land te vernietigen. "Wij weten nog niet zeker wie dit gedaan heeft en waarom", zei vicepremier Prawit Wongsuwon. "Wij weten niet zeker of dit politiek gemotiveerd is, maar ze willen onze economie schade toebrengen en wij zullen hen opsporen."

VN-chef Ban Ki-Moon heeft de nabestaanden van de dodelijke slachtoffers van de aanslag gecondoleerd. De secretaris-generaal van de VN zei geschokt te zijn door de bloedige aanslag. Ban wenste de gewonden een spoedig herstel toe.

AFP

Volgens een BBC-journalist ter plekke ligt de straat bezaaid met ledematen

De plaats van de aanslag.
dm/Brecht Vanzieleghem De plaats van de aanslag.

"Daders viseerden buitenlanders"

De Thaise minister van Defensie denkt dat de daders van de aanslag in Bangkok "buitenlanders viseerden" om het toerisme en de economie te raken. Volgens de politie zijn bij de aanslag zeker 19 doden en 80 gewonden gevallen, onder hen veel buitenlanders.

Anders dan eerst bericht bevond de bom zich in het schrijn zelf. Eerder was gezegd dat de bom bevestigd was op een moto die buiten het schrijn geparkeerd stond. Volgens de politie was het springtuig gemaakt uit een in doek gewikkelde pijp. Een tweede bom die gevonden zou zijn in een tas vlak bij het schrijn, bleek ongevaarlijk. Er zijn berichten over een derde springtuig op een trein - de politie zou bezig zijn die te neutraliseren.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.