Ban Ki-moon maant Kabila aan tot actie tegen rebellen

Ban Ki-Moon
EPA Ban Ki-Moon
Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon heeft vandaag de Congolese president Laurent Kabila tot actie aangemaand tegen de Rwandese Hutu-rebellen in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC).

Hoewel zowel de regering in Kinshasa als de VN de bedreiging van de rebellen beseffen, kwam er van een offensief tegen de Rwandese rebellen van de FDLR (Forces démocratiques de libération du Rwanda) nog maar weinig in huis.

Ban Ki-moon zou Kabila eraan herinnerd hebben dat de rebellen tot 2 januari de tijd kregen om de wapens neer te leggen en zich over te geven, maar dat de FDLR "zich niet aan hun belofte tot ontwapening hebben gehouden", zo luidt een mededeling van de VN. Daarom heeft de secretaris-generaal nu "om een beslissend offensief tegen deze gewapende groepering" gevraagd.

Kabila zou aangegeven hebben dat zijn regering klaar is om op te treden en dat de VN-missie Monusco met het Congolees regeringsleger (FARDC) ten strijde zal trekken, aldus nog de persmededeling.

Martin Kobler, die de leiding heeft over de Monusco-missie, gaf woensdag al aan dat "de eerste prioriteit nu de strijd tegen de FDLR is". Maar de uiteindelijke beslissing ligt bij de regering in Kinshasa.

Verschillende kopstukken van de FDLR worden ervan beschuldigd deelgenomen te hebben aan de genocide op de Tutsi's in Rwanda in 1994, waarbij 800.000 mensen het leven lieten.