Bagdad heft vliegverbod op Iraaks Koerdistan op

Premier Haider Al-Abadi maakte vandaag het vliegverbod bekend.
Getty Images Premier Haider Al-Abadi maakte vandaag het vliegverbod bekend.
Bagdad heeft het vliegverbod op de noordelijke autonome regio Koerdistan opgeheven. Dit heeft premier Haider al-Abadi vandaag bekendgemaakt.

Uit woede over een door Erbil zelf georganiseerd referendum over onafhankelijkheid van Iraaks Koerdistan vaardigde Bagdad eind december een verbod op internationale vluchten naar de luchthavens van Erbil en Soeleimanija uit. Er kwamen ook strengere controles.

Nadat de plaatselijke autoriteiten ermee hadden ingestemd dat de centrale overheid de controle over de twee luchthavens zou overnemen is beslist de luchtblokkade op te heffen. In de praktijk gebeurt dit de komende dagen, zei woordvoerder Saad al-Hadithi van het kabinet van al-Abadi. Het hangt af van de tijd die er nodig vooraleer het van de regering afhangende personeel op de luchthavens kan beginnen werken. 

AFP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Emiel Van Kerckhoven

    Na de Armeniërs zullen de Turken nu de Koerden uitroeien. En binnen 10 of 20 jaar zal het westen dit dan weer erkennen als genocide maar ondertussen blijft men zwijgen