Badgasten moeten vanaf volgende zomer toegangsgeld betalen voor bezoek aan populair Italiaans strand

La Pelosa is erg in trek bij toeristen.
Getty Images La Pelosa is erg in trek bij toeristen.
Het Italiaanse strand La Pelosa, op het eiland Sardinië, is een van populairste stranden ter wereld. Tijdens de zomerperiode wordt La Pelosa overspoeld door duizenden toeristen. Milieuexperts stellen vast dat de grote stroom bezoekers een negatieve impact heeft op het ecosysteem van het strand. De lokale autoriteiten hebben daarom besloten om toegangskaartjes in te voeren. 

Onderzoekers hebben aangetoond dat La Pelosa, in de gemeente Stintino, ten onder dreigt te gaan aan zijn succes. Het idyllische strand, het oude torentje op een eilandje voor de kust en het helblauwe water lokken in de zomerperiode per dag gemiddeld zesduizend bezoekers naar La Pelosa. Dat is rampzalig voor het ecosysteem van het strand. De burgemeester van Stintino, Antonio Diana, heeft daarom besloten dat bezoekers voortaan moeten betalen om nog op het strand te mogen. Ook mogen er vanaf volgende zomer niet meer dan 1.500 strandgangers per dag op La Pelosa. 

“We moeten erover waken dat het strand de volgende 500 jaar bewaard kan blijven. De overlast is nu te groot. Dit is het meest populaire strand op Sardinië, iedereen wil hier komen. Maar het geologische evenwicht is fragiel. We moeten aan de toekomst denken”, aldus Diana. “We denken aan vier euro per dag. Het geld dat hiermee wordt verdiend, zal opnieuw geïnvesteerd worden in het toezicht op en onderhoud van het strand”, klinkt het nog. De burgemeester benadrukt dat het voorlopig om een testperiode gaat. 

Eerder beslisten de lokale autoriteiten al dat bezoekers niet mogen roken op het strand en geen strandlakens - of tassen mogen meenemen. Op die manier wil de burgemeester voorkomen dat reizigers zand en schelpen meenemen naar huis als souvenir. Sardinië wordt al jaren geteisterd door toeristen die zakjes zand proberen mee te smokkelen.  

Het oude torentje op een eiland voor de kust van La Pelosa.
Getty Images Het oude torentje op een eiland voor de kust van La Pelosa.
Het parelwitte strand La Pelosa
Getty Images/iStockphoto Het parelwitte strand La Pelosa12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Op mijn koertje is het nog altijd gratis en dit jaar was er meer zon dan in Italië.

 • Tina Colpaert

  Dat zou ik nooit betalen strand is van iedereen

 • Anuschka Claerebout

  Groot gelijk, mooie plaatsen moeten beschermd worden...En vier euro daar wordt je nu ook niet armer van als je toch op vakantie gaat, anders blijf je maar thuis in mijn ogen

 • nico de visser

  En daar komen we dus ook al niet meer!

 • Eric Urkens

  En sommige durven nog steeds niet spreken van teveel mensen.