Babynaam Jihad mag niet van Franse rechter: “Schadelijk voor het kind”

(Illustratiefoto)
iStock (Illustratiefoto)
Franse justitie heeft vandaag de naam Jihad verworpen. Een moeder had haar baby die naam gegeven, maar het gerecht vindt dat die een negatieve bijklank heeft.

"De rechtbank vindt de naam schadelijk voor het kind in kwestie en verwacht dat hij later problemen zal krijgen met die naam", zegt het parket van Dijon aan het Franse persbureau AFP. De uitspraak is gebeurd "in het hogere belang van het kind".

"De voornaam Jihad heeft een negatieve connotatie door de link met de islamistische beweging. Als de naam veranderd wordt in Jahid, die ook veel gebruikt wordt door Arabisch sprekenden, en wat als betekenis "moed" heeft, dan is er niet de connotatie met het begrip oorlog", aldus nog de rechtbank.

De zaak was in november 2018 aanhangig gemaakt bij het gerecht door de stadsdiensten van Dijon, nadat bleek dat een moeder haar kind zo wilde noemen.

"Ook al wordt de naam Jihad in de Arabische wereld vaak gebruikt en betekent hij er 'heilige oorlog', dan blijft het voor de publieke opinie toch zo dat de naam gelinkt wordt aan terroristische activiteiten, en dus geassocieerd wordt met islamistische fundamentalisten", verklaarde de procureur van Dijon, Éric Mathais, aan AFP.

De moeder liet eerder al aan de lokale pers verstaan dat wanneer de rechter de naam Jihad zou verwerpen, ze twee letters zou veranderen om haar zoon dan Jahid te noemen. Die oplossing was ook al verkozen door een ander koppel in 2018 dat hun kind ook Jihad had willen noemen, wat eveneens op verzet was gestuit.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Janneke Alsberg

    Ik ken een Libanese zakenman die veel naar Belgie komt en ''Jihad'' noemt. hij is een open en toffe kerel en ik noem hem Jihad als mijn bakker Tom. Maar eerlijk wezen: moest hij ruig bebaard zijn, wazig ogend, djelabba en een donkere eeltige voorhoofd bid plek, een zaziba hebben' zou ik me toch op mijn hoede voelen. Dus kan ik een ''islamofoob'' genoemd worden: Bang van (militant) islam! En zelfs dat wordt bijna nooit uitgesproken in onze ontkennende en uiterst laffe westerse kultuur.