Babymelk kopen? Eerst 10 euro besteden in de supermarkt

In China werd in 2008 de giftige stof melamine aangetroffen in een lokaal product.
REUTERS In China werd in 2008 de giftige stof melamine aangetroffen in een lokaal product.
Een aantal vestigingen van de supermarkt Jumbo in Nederland verkoopt alleen nog bussen babymelkpoeder van Nutrilon aan klanten die voor minimaal 10 tot 25 euro aan andere boodschappen doen. De supermarkten hopen zo handelaren te weren die het melkpoeder inslaan om dat vervolgens aan China door te verkopen, aldus de Nederlandse krant Trouw.

Nederlandse supermarkten kampen al jaren met een grote schaarste aan babymelkpoeder. Handelaren, gaande van particuleren tot Oost-Europese bendes, kopen sinds een paar jaar blik voor blik op, waardoor Nederlandse ouders grote moeite hebben om babyvoeding aan te schaffen. Eerdere maatregelen om het opkopen tegen te gaan, bleken niet afdoende. Zo mogen klanten in veel Nederlandse supermarkten maar een beperkt aantal blikken babyvoeding per keer kopen.

Maar het was dweilen met de kraan open. "Voordat de winkel 's ochtends openging, stonden er al zo'n vijftien mensen op de stoep. Die kochten dan allemaal één blik melkpoeder, en binnen een half uur was het dagelijkse quotum van twintig al bereikt en was ik uitverkocht, aldus Kees Vlaanderen van supermarkt Jumbo in Diemen in Trouw.

De opkooppraktijken en de daaruit voortvloeiende schaarste aan Nederlandse babymelkpoeder begonnen in 2008, toen in China de giftige stof melamine werd aangetroffen in een lokaal product. Zes baby's stierven en zo'n 300.000 kinderen werden ziek. Sindsdien vertrouwen Chinezen de merken van eigen bodem niet meer en is de handel in Nederlandse bussen babyvoeding booming business.

Nutrilon-fabrikant Nutricia kent het probleem. "Waarschijnlijk heb je de afgelopen tijd al gemerkt dat Nutrilon moeilijk verkrijgbaar was. Voor de komende twee weken verwachten we helaas geen verbetering", meldt het bedrijf op zijn website.

Weinig problemen in België

In ons land is het probleem minder acuut, aangezien melkpoeder voor kinderen jonger dan zes maanden enkel bij de apotheker verkocht mag worden. Schaarste in de Belgische supermarkten is er dan ook niet. Daardoor zijn maatregelen zoals een maximaal aantal bussen melkpoeder per klant of de verplichting ook andere producten te kopen, niet meteen nodig, aldus Baptiste Van Outryve van Carrefour Belgium.

Al merkt de supermarkt de laatste jaren wel een stijgende verkoop. "Vooral in de Kempen en in Limburg, dicht bij de Nederlandse grens, is de meerverkoop van Nutrilon opvallend. En af en toe krijgen we wel vragen van 'brokers' die poedermelk per pallet willen opkopen, maar die wijzen wij categoriek af", aldus Van Outryve nog.

Ook bij Colruyt is er de laatste jaren een stijging merkbaar, maar ook die supermarkt neemt voorlopig geen maatregelen.