Baby verliest bijna tenen door één haartje: "Straf dat je daar als ouder niet voor verwittigd wordt"

Rv
Een haartje dat strak rond de tenen van een tien weken oude baby gewikkeld zat: meer was er niet nodig om Alex Upton te doen panikeren. De moeder uit de Britse kuststad Paington besefte plots dat de bloedcirculatie van haar zoon daardoor al meer dan twaalf uur afgesneden was. Ze wil andere ouders nu waarschuwen voor 'haartourniquet', een medische aandoening die in extreme gevallen tot amputatie kan lijden.

De 26-jarige onderwijsassistente merkte 's ochtends op dat vier teentjes van Ezra er rood uitzagen en opgezwollen waren. En dan zag ze ook de lok van haar eigen haar die rond de voet gespannen was. "Ik vreesde dat hij enkele tenen zou kwijtraken. Hij moet zo minstens twaalf uur in zijn wieg gelegen hebben. Als ik het later vastgesteld had, zou dat rampscenario zich zomaar kunnen voltrekken hebben."

Rv

Upton besefte dat er die bewuste ochtend iets scheelde. Maar wat precies, daar had ze lange tijd het raden naar. "Hij was zichzelf niet. Normaal krijgt hij een flesje en gaat hij weer slapen, maar deze keer wilde hij geen melk hebben. Hij zat alleen maar te huilen. Toen ik zijn pamper ververste, werd het me eindelijk duidelijk."

"Voelde me vreselijk als mama"
Bij één teen kreeg de vrouw het haar niet los. "Ongelooflijk hoe strak dat gespannen zat. Ik dacht de dokter te bellen of naar het ziekenhuis te gaan, uiteindelijk is het me na een kwartier toch gelukt met een pincet. Voor de zekerheid liet ik hem controleren, de arts van dienst schreef een antibacteriële crème voor."

"Ik voelde me vreselijk als mama. Straf toch dat hier niet voor gewaarschuwd wordt als je een kindje krijgt."

"Keer kledij binnenstebuiten"
Vandaar dat Upton die rol nu zelf voor haar rekening neemt. "Controleer je baby op verdwaalde haren als je hem uit bad haalt, zijn pyjama uittrekt of nieuwe sokken geeft. Zorg er ook voor dat je de kledij eerst binnenstebuiten keert. Het is gebeurd voor je het weet."

Ook Gemma Fraser waarschuwde al voor de schadelijke gevolgen. Haar dochter was drie maanden oud toen twee tenen letterlijk verstrikt raakten. Nadien moest ze plastische chirurgie laten uitvoeren om het euvel te herstellen.

"Let ook op met dunne draadjes"
"Het bewustzijn moet groeien, ", besluit Cass McNamara. Als vroedvrouw heeft zij vroeger de nodige ervaring opgedaan, nu schrijft ze boeken en geeft ze lezingen over het moederschap. "Haar kan ongelooflijk sterk zijn, je kan het vergelijken met visdraad. Het is al gebeurd dat tenen of vingers van een baby hierdoor geamputeerd moesten worden. Let trouwens ook op met dunne draadjes die achterblijven in kousen of handschoenen van kleine kinderen, daarmee kan hetzelfde gebeuren."
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leen Proost

  @francis smet. Inderdaad, dat vroeg ik mij ook al af. "Moet zo minstens 12u in z'n wieg gelegen hebben"... In die 12u tijd niet eens van sokken ofzo gewisseld of in bad geweest? Normaal was je je kindje toch en droog je tussen de teentjes af? Dat moet je toch zien...

 • Diane Bernaerts

  "Straf toch dat hier niet voor gewaarschuwd wordt als je een kindje krijgt.” "Vandaar dat Upton die rol nu zelf voor haar rekening neemt": ja, hallo, wie moet die rol anders voor haar rekening nemen?

 • romy verhove

  Nu is het minste goed om er chaos over te creëren, mensen van voor het jaar 2000 geboren wel die hebben niks en zijn ook gezond gebleven.

 • René Lippeveld

  Ongelooflijk juiste reactie, Benny. Intussen is er ook al meer van mijn pc verdwenen dan wat er nog rest. Facebook bvb. Ik hoef hekst allemaal niet te weten en in dezen snap ik ook niet wat deze vrouw de artsen verwijt. Nog minder heb ik behoefte aan onderzoekscommissies en absurde onderzoeken.

 • MarliesSchoefs

  maar wel eerst fotos maken zou niet bij me opkomen zou recht naar de dokter lopen,maar alles moet in de media