Baby in Italië overleden nadat ouders besnijdenis zelf thuis uitvoerden

Een besnijdenis. Archieffoto.
ThinkStock Een besnijdenis. Archieffoto.
In Italië is een vijf maanden oude baby overleden als gevolg van een mislukte besnijdenis die thuis werd uitgevoerd. Dat hebben plaatselijke media gemeld. Het kind verloor erg veel bloed en overleed uiteindelijk in een ziekenhuis in Bologna. Tegen de uit Ghana afkomstige ouders loopt een onderzoek wegens doodslag, aldus Italiaanse nieuwsagentschappen.

De ouders van het jongetje hadden de besnijdenis zelf uitgevoerd in hun woning in Scandiano, nabij de stad Reggio Emilia. Het kind begon hevig te bloeden en kreeg een hartstilstand: dokters in een ziekenhuis in Bologna, waar het kind in allerijl naartoe werd overgebracht, konden het kindje niet meer redden.

In december werd in een gemeente ten noordoosten van Rome nog een 66-jarige man opgepakt in verband met de dood van een tweejarige jongen, eveneens als gevolg van een mislukte besnijdenis. Het tweelingsbroertje van het slachtoffer onderging eenzelfde procedure en raakte zwaargewond. 

“Gezondheid kinderen allerbelangrijkst”

De Italiaanse minister van Gezondheid Giulia Grillo riep alle ouders toen op om geen illegale besnijdenissen uit te voeren. "De gezondheid van kinderen is belangrijker dan al de rest", schreef ze op Facebook. Ook de Moskee van Rome vroeg om besnijdenissen enkel in ziekenhuizen te laten plaatsvinden.

Besnijdenissen komen vaak voor in joodse middens en moslimgemeenschappen, onder andere om religieuze redenen.
19 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Susie Casteleyn

  Wanpraktijken met de dood als gevolg. Een schande dat het kindje gestorven is.

 • mario geirnaert

  Hygiëne laat mij niet lachen .... we leven nu en niet in de middeleeuwen zoals zoveel gebruiken waar sommigen zich blijven aan houden.

 • Asma Zou

  Al die reacties van een besnijdenis te verbieden ik ben het helemaal zat te lezen er zijn niet alleen moslims of joden die dit doen ik ken genoeg belgen/christenen die dit ook LATEN doen . En dat is hier dus de grote fout die die ouders van dat kindje hebben gedaan . Genoeg ziekenhuizen die dit uitvoeren en er professioneel in zijn hun hebben er voor gekozen dit thuis te dat komt namelijk nog uit de oertijd .

 • heidi coussens

  Niet enkel in ziekenhuizen, gewoon niet. Hygiëne is een drogreden.

 • Jos Fruru

  Heeft niets met hygiëne te maken Abdullah!