Baas van Interpol spoorloos verdwenen, Franse politie start onderzoek

Hongwei Meng woont in Lyon. Daar is ook het hoofdkwartier van Interpol gevestigd.
REUTERS Hongwei Meng woont in Lyon. Daar is ook het hoofdkwartier van Interpol gevestigd.
Hongwei Meng, de baas van de internationale politieorganisatie Interpol, is spoorloos verdwenen. De Franse politie heeft een onderzoek ingesteld naar de verdwijning van de 64-jarige Chinees. 

De man woonde samen met zijn verloofde en zijn kinderen in Lyon. Zij hebben echter niets meer van hun geliefde vernomen sinds hij op 29 september op reis vertrokken is naar China. 

Het hoofdkwartier van Interpol staat in Lyon. Meng (64) volgde in 2016 de toenmalige Franse Interpolchef Mireille Ballestrazzi op. Hij was eerder ook onderminister van Openbare Veiligheid in China en een belangrijke figuur in de Chinese Communistische Partij. 

Bronnen hebben volgens The South China Morning Post gezegd dat Meng "niet in Frankrijk is verdwenen". Hij zou na aankomst in China zijn aangehouden. Interpol heeft slechts laten weten over "de beweerde verdwijning" dat dit een zaak van Frankrijk en China is.

Kritiek bij benoeming
Sommige mensenrechtenorganisaties bekritiseerden destijds de benoeming van Meng omdat zijn land druk bezig was om Chinezen in het buitenland terug naar hun thuisland te sturen. Zo stelde Amnesty International dat de Volksrepubliek niet alleen voortvluchtige fraudeurs liet oppakken, maar ook om politieke redenen mensen terughaalde. Interpol zou zo meewerken aan het gedwongen repatriëren van vluchtelingen en dissidenten.

Interpol heeft dat altijd tegengesproken. De dienst wees er ook op dat Meng in zijn functie niet betrokken is bij het dagelijkse opsporingswerk. Dat wordt in Lyon geleid door de Duitse secretaris-generaal Jürgen Stock. 

Communicatie
Interpol is 95 jaar geleden in Frankrijk ontstaan als organisatie die de afwezige of gebrekkige communicatie tussen verschillende politiekorpsen moest verbeteren. Het is nu een internationaal opsporings- en samenwerkingsorgaan waar 192 landen bij aangesloten zijn.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • thierry bollaert

  china is zogezegd democraties,maar zou maar zeer goed op men tellen passen als je naar daar reist zonder begeleiding.alles kan daar nog,ook al zijn we in de 21 ste eeuw!!!!!!!!!!!

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Die zien we nooit meer terug!

 • Sobek Wessels

  In China steken ze je gewoon in de cel zonder iemand daar iets van te laten weten er zijn zo al verschillende rijke en beroemde Chinezen spoorloos verdwenen om een paar maanden of jaren later weer op te duiken ! Blijkt dat ze dan in de Cel zaten wegen belasting ontduiking of andere vermeende fraude zeker als je Pro westers bent Als Chinees ben je in China nooit veilig !!

 • Mohamed Kabbal

  @wim CLAES, loempia is Vitnamees mijn beste. Zo zie je dat de Vlaming echt niet veel weet en alleen ziet wat ze hem voorschotelen.

 • Paul Verbeeck

  ''t is nen Chinese vrijwilliger geworden