Baas bekende Britse pubketen blijft volhouden: “Kans op besmetting in café is heel klein”

Wetherspoons-oprichter Tim Martin is goed bevriend met Brits premier Boris Johnson.
REUTERS Wetherspoons-oprichter Tim Martin is goed bevriend met Brits premier Boris Johnson.
“De Britse pubs sluiten vanwege de uitbraak van het coronavirus is overdreven”, beweert  ondernemer Tim Martin stellig. Hij is oprichter en grote baas van de pubketen Wetherspoons. Volgens Martin zullen zijn meer dan 800 cafés ook zolang mogelijk open blijven omdat “de kans op besmetting is zeer klein is”. De uitspraken die hij vandaag op tv-zender Sky News deed, lokken heel wat kritiek uit.

Martin ontkende in hetzelfde gesprek dat het onverantwoordelijk is om in quarantainetijden zijn pubs open te houden. In het Verenigd Koninkrijk moeten cafés nog altijd niet verplicht sluiten vanwege de coronacrisis, in tegenstelling tot de meeste landen op het Europese vasteland.

Bij Sky News zei hij dat het in supermarkten gewoonlijk veel drukker is en beweerde hij dat er “nauwelijks sprake is van overdracht van het virus in pubs”. 

“Ik ben zeker geen expert, maar...”

“Ik ben zeker geen expert, maar ik heb een mening en dit is wat ik kan zeggen. Mensen kunnen het accepteren of niet. Zelfs als je geen epidemioloog bent, kun je zien wat andere landen doen en afwegen wat er gebeurd is. Meer mensen hebben het virus opgelopen in één gebouw dan in al onze pubs samen”, tekende The Guardian nog op.

Martin kreeg alvast ferme kritiek van televisiepresentator Piers Morgan op Twitter. “Dit is waanzinnig dom van een roekeloze egoïstische miljonair voor wie geld boven gezondheid primeert. Ga niet naar Wetherspoons”, schreef hij.

Geen reactie van premier

Premier Boris Johnson heeft nog niet gereageerd op de opmerkingen van de flamboyante ondernemer, ondanks het feit dat ze in strijd zijn met zijn eigen richtlijnen. Ook opvallend is dat Johnson goed bevriend is met Martin. ‘BoJo’ kreeg in juli vorig jaar steun van Martin bij de verkiezingen voor de nieuwe Conservatieve partijleider en premier.

In de Britse pubs is het veel rustiger sinds de overheid het advies gaf om thuis te blijven.
REUTERS In de Britse pubs is het veel rustiger sinds de overheid het advies gaf om thuis te blijven.

Bekijk ook: Britten lappen coronamaatregelen in Benidorm aan hun laars

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Dirk van Brussel: andersom, een cafébaas die in zijn waan denkt dat hij viroloog is!

 • Gaston Armi

  In Tirol werd het tegendeel bewezen.

 • Eddy Vermeulen

  Als je zulke onzin uitkraamt weet je genoeg betreft het IQ van de man. Er staat de UK nog het één en het ander te wachten. Ben al blij dat ik in België woon.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Een viroloog die cafébaas is ?

 • Jeroen Beckers

  Een fan van Bojo, hoeft het te verbazen dat z'n medemens hem niet kan schelen? Hij zou eens wat schade kunnen lijden, stel je voor...