AZG trekt zich terug uit Kunduz na bloedige aanval: "Dit was geen 'collateral damage'"

AP
Artsen zonder Grenzen (AzG) heeft zich teruggetrokken uit de Afghaanse stad Kunduz. De hulporganisatie maakte dat vandaag bekend, een dag nadat een ziekenhuis van AZG getroffen werd door een luchtbombardement waarbij 19 doden vielen. Mogelijk is een Amerikaans vliegtuig verantwoordelijk voor de aanval. In een verklaring van de organisatie wordt het bombardement scherp veroordeeld en eist AZG een onafhankelijk onderzoek.

'Al onze patiënten zijn overgebracht naar andere ziekenhuizen', maakte woordvoerder Kate Stegeman bekend.'Niemand van de staf werkt in ons ziekenhuis in de stad.'

Uren voordat de organisatie de terugtrekking bekendmaakte, betuigde de Amerikaanse president Obama zijn 'diepste medeleven' met de nabestaanden van de slachtoffers.

Obama zei dat een 'volledig onderzoek' gaande was naar de luchtaanval die mogelijk is uitgevoerd door een Amerikaans toestel. 'We wachten de resultaten van dat onderzoek af', aldus de president afgelopen nacht. 'Ik verwacht dat alle feiten op een rijtje worden gezet.'

Het hoofdgebouw van het ziekenhuis met de intensieve zorg, spoedafdelingen en fysiotherapieruimte werd herhaaldelijk, en met precisie, getroffen, zegt AZG. Andere gebouwen rondom zouden niet zijn getroffen. Bij de bombardementen kwamen negentien mensen om: twaalf medewerkers en zeven patiënten onder wie drie kinderen. Er vielen ook 37 gewonden, onder hen 19 AZG-medewerkers.

Volgens directeur Arjan Hehenkamp is het bombardement voor zijn organisatie een enorme klap, zo zegt de Nederlander in een interview met de NOS. 'Dit is de grootste ramp in de geschiedenis van Artsen zonder Grenzen', aldus Hehenkamp. Hij zei ook dat er geen aanleiding is om aan te nemen dat het ziekenhuisterrein gebruikt werd voor gevechten maar kan niet uitsluiten dat onder de zieken Talibanstrijders waren.

AP
AP

"Geen collateral damage"

De hulporganisatie zegt dat de GPS-coördinaten van het ziekenhuis zijn doorgegeven aan de door de Amerikanen geleide coalitie en aan Afghaanse instanties, juist om te vermijden dat het geraakt zou worden bij bombardementen. 'Alles wijst er momenteel op dat het bombardement is uitgevoerd door de internationale coalitietroepen. We aanvaarden niet dat dit wordt afgedaan als collateral damage', aldus de verklaring van AzG. De hulporganisatie wil uitleg van de coalitie en daarnaast een onafhankelijk onderzoek, 'voor een maximale transparantie en verantwoording'.     

Eerder riep ook de VN op tot een onafhankelijk onderzoek. Het Amerikaanse ministerie van Defensie zegt dat het zelf al nazoekt wat er gebeurd is. Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen was het enige gezondheidscentrum in zijn soort in het noordoosten van Afghanistan.

Sinds vier jaar biedt het gratis chirurgische traumazorg. In 2014 werden 22.000 patiënten behandeld en werden 5.900 operaties uitgevoerd. 'Naast de dood van onze collega's en patiënten, snijdt deze aanval ook de bevolking in Kunduz af van dringende medische hulp, net nu deze het meest nodig is. We vragen de strijdende partijen nogmaals burgers, gezondheidsstructuren en medisch personeel te respecteren zoals het internationale humanitair recht voorschrijft', aldus de organisatie.

'Naast de dood van onze collega's en patiënten, snijdt deze aanval ook de bevolking in Kunduz af van dringende medische hulp, net nu deze het meest nodig is'

AZG