AZG en VN over migratiepolitiek EU: "Stop met het leven van duizenden op spel te zetten"

Boot met vluchtelingen.
AP Boot met vluchtelingen.
Artsen Zonder Grenzen roept de Europese Unie vandaag op haar migratiepolitiek en grenscontroles onmiddellijk te herzien en te stoppen het leven van duizenden op het spel te zetten. De organisatie doet de oproep daags nadat voor de kust van het Italiaanse Lampedusa opnieuw minstens 200 bootvluchtelingen om het leven kwamen. Ook het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) is vandaag erg scherp voor de grenscontrole van de Europese Unie.

"Door de groeiende instabiliteit in Libië, Syrië en Irak zien we steeds meer migranten die de oorlog ontvluchten en in Europa aankomen", zegt Manu Moncada, coördinator voor Artsen Zonder Grenzen in Italië.

"Door de restrictieve maatregelen en grenscontroles van de lidstaten van de EU is de gevaarlijke zeeroute de enige optie voor wanhopige migranten. Italië en andere lidstaten moeten hun verantwoordelijkheid opnemen om deze onnodige doden te vermijden", zegt Moncada.

Na de sluiting van de reddingsoperatie op zee Mare Nostrum vorig jaar, drukte Artsen Zonder Grenzen haar bezorgdheid uit dat de situatie enkel rampzaliger zou worden wanneer het hoogseizoen, waarbij migranten massaal de Middellandse zee proberen over te steken, weer zou beginnen in de komende maanden.

Operatie Triton slechte vervanger van Mare Nostrum
Ook de UNHCR uit vandaag scherpe kritiek op Operatie Triton, die Mare Nostrum vervangt. In tegenstelling tot Mare Nostrum is Triton geen zoek- en reddingsoperatie. "Er bestaat na de gebeurtenissen van afgelopen week geen twijfel over dat Triton een ongelukkige en grotendeels ontoereikende vervanger is", zegt de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, in een mededeling.

De organisatie roept de EU dan ook op om snel een grootschalige zoek- en reddingsoperatie op te richten in de Middellandse Zee, want Triton "mist middelen en een mandaat om levens te redden".