Ayatollah Ali Khamenei: "Vijanden van Iran zitten achter onrust"

 Ayatollah Ali Khamenei.
AFP Ayatollah Ali Khamenei.
"Bij de gebeurtenissen van de afgelopen dagen hebben de vijanden zich verenigd. Ze gebruiken alle middelen, geld, wapens, beleid en veiligheidsdiensten om problemen te creëren voor het islamitische regime." Dat zegt ayatollah Ali Khamenei, de hoogste geestelijke leider van Iran, in een eerste reactie op de betogingen die al sinds donderdag aan de gang zijn in het land. 
REUTERS

"De vijand zoekt altijd een kans om de Iraanse natie te infiltreren en te treffen", voegde Khamenei er nog aan toe. "De waardigheid, veiligheid en vooruitgang van de Iraanse natie is te danken aan de zelfopoffering van de martelaren. Vijanden kunnen hun wreedheden niet uitoefenen door de geest van moed, opoffering en geloof onder de bevolking. De Iraanse natie moet de dierbare martelaren altijd dankbaar zijn. Zij lieten hun huizen en families achter om het op te nemen tegen de boosaardige vijanden die gesteund worden door westerlingen, oosterlingen en door de reactionairen in de regio."

REUTERS

Zondag al sprak de Iraanse president Hassan Rohani het volk toe. Hij toonde zich solidair met de betogers, maar verwierp tegelijk de gewelddadige rellen "die de veiligheid van het land en het volk in gevaar kunnen brengen".

AFP

Vanuit de Turkse hoofdstad Ankara klinkt bezorgdheid. "We raden buitenlandse krachten aan om zich afzijdig te houden. We wensen dat de vrede in het land zo snel mogelijk hersteld wordt en dat het gezond verstand overwint, kwestie van een escalatie te voorkomen", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring per e-mail.

REUTERS

Ook de Amerikaanse president Donald Trump liet van zich horen. "Het Iraanse volk roert zich eindelijk tegen het brutale en corrupte Iraanse regime", klinkt het op zijn Twitteraccount. "Al het geld dat president Obama domweg aan hen af, ging naar terrorisme en verdween in hun 'zakken'. Het volk heeft weinig eten, kent een hoge inflatie en geen mensenrechten. De Verenigde Staten houden het in de gaten."

De protesten lijken vooralsnog geen invloed te hebben op de olieproductie en -uitvoer van het land. Sinds vorige week gaan mensen in Iran de straat op, vooral om te protesteren tegen de regering. Die wordt gedomineerd door behoudende sjiitische geestelijken. Aanleiding voor de protesten vormen onder meer verdachtmakingen rond corruptie en het uitblijven van economische vooruitgang.

De oliesector is een belangrijke bron van inkomsten voor Iran. Met een dagelijks volume van 3,8 miljoen vaten is Iran na Saudi-Arabië en Irak de derde producent van olie binnen oliekartel OPEC.

AP
EPA48 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Steven Verbeke

  Zo kennen we ze: Het is altijd de fout van de anderen, bij voorkeur de Amerikanen en de Israëli's.

 • Sobek Wessels

  De enige vijand van Iran zijn de ayatollah's en dat extreme geloof ! Nu Saudi Arabië , en de VS samen met Israël zijn de ergste schurken staten op deze planeet !

 • Luk Gonnissen

  Godsdienst is wereldwijd een bron van ellende, opstand en oorlog. Middeleeuwse ideologie in Iran en dan verschieten ze dat het land op de rand van de afgrond staat. .. hopelijk bereidt dit protest wereld wijd uit en viert het gezond verstand.

 • Willy Van den Houten

  Hypocriet land, en hypocriete godsdienst... altijd de fout van een ander en nooit bij zichzelf het probleem zoeken.

 • Michaël Ben

  Die relschoppers oppakken en ze het land uittrappen!