Ayatollah Ali Khamenei steunt beslissing Iraanse regering om benzineprijzen te verhogen

Ayatollah Ali Khamenei.
REUTERS Ayatollah Ali Khamenei.
De hoogste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, steunt de beslissing van de regering om de benzineprijzen in het Aziatische land te verhogen. "Ik ben geen expert en er zijn verschillende meningen over de beslissing. Als de leiders van ons land die beslissing nemen, steun ik die", aldus Khamenei.

In verschillende Iraanse steden kwamen vrijdagavond mensen op straat om te betogen tegen de verhoging van de benzineprijzen. Vooral in de stad Sirhan was het protest hevig. Mensen vielen een benzinedepot in de stad aan en probeerden het het in brand te steken. De politie kon uiteindelijk verhinderen dat er brand ontstond. Er zou ook één dode gevallen zijn.

Door het protest is er vandaag een buitengewone zitting van het parlement gepland. In de stazd Yazd, in het centrum van het land, werden 40 personen opgepakt bij protesten, melden de Iraanse persagentschappen. Er is sprake van “ordeverstoorders”, “sabotageacties” en vandalisme. De opgepakte demonstranten zijn niet afkomstig van Yazd zelf, klinkt het bij procureur Mohammad Hadadzadeh.

AFP

Wegens de aanhoudende economische crisis ging de Iraanse regering vrijdag over tot het verhogen van de benzineprijzen en het rantsoeneren van benzine. Op die manier wil Iran naar eigen zeggen middelen opzij zetten om de sociale uitkeringen te financieren.

Ook afgelopen nacht zou het protest in geweld uitgemond zijn. Er is weliswaar weinig betrouwbare informatie voorhanden sinds gistermiddag de toegang tot het internet op vele plaatsen geblokkeerd is. Volgens het ministerie van Telecom werd het internet “beperkt” gedurende 24 uur op aangeven van de nationale veiligheidsraad.

Alleszins komt het parlement vandaag dus bijeen. Het zou oorspronkelijk de bedoeling geweest zijn dat het parlement de intrekking van de regeringsplannen voor duurdere benzine en rantsoenering zou afdwingen. Maar volgens Iraanse media zouden de volksvertegenwoordigers nu bekijken hoe ze kunnen voorkomen dat de regeringsplannen tot een inflatiespiraal zouden leiden.

EPA
EPAReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.