Axel Ronse (N-VA) wil aanwervingspremie voor langdurig werkzoekenden afschaffen

Axel Ronse.
BELGA Axel Ronse.
Als het van Vlaams parlementslid Axel Ronse (N-VA) afhangt, moet de Vlaamse regering de aanwervingspremie voor langdurig werkzoekenden afschaffen. Sinds 2017 werd de premie slechts 1.138 keer uitgekeerd aan werkgevers. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Werk Hilde Crevits (CD&V) op een parlementaire vraag. 

"Langdurig werklozen blijven de achilleshiel van ons activeringsbeleid en we moeten alle middelen aanwenden om hen te activeren. Maar heeft het wel nut om geld te blijven pompen in een maatregel die zo weinig succesvol is? Wat mij betreft kunnen we deze beter bijsturen of zelfs afschaffen", aldus Ronse.
De aanwervingspremie of 'aanwervingsincentive', die bestaat sinds 1 januari 2017, is bedoeld om werkgevers aan te sporen om langdurig werkzoekenden aan te werven. Werkgevers kunnen een premie van 4.250 euro krijgen als ze een langdurig werkzoekende (van 25 tot 55 jaar oud) aanwerven.

De premie is sinds de start 6.685 keer aangevraagd, maar werd voorlopig maar 1.138 keer uitgekeerd. Dat er zo'n groot verschil is tussen het aantal aanvragen en het aantal uitkeringen, heeft onder meer te maken met het gebruik van de online toepassing voor de premie. Die wordt blijkbaar vaak gewoon gebruikt om na te gaan of een werknemer voldoet aan de voorwaarden.

Het totaal aantal uitgekeerde premies blijft in ieder geval laag, ook gezien de vooropgestelde budgetten. Zo is er dit jaar 21,6 miljoen euro voor de maatregel uitgetrokken, maar is er tot nu toe amper 2,7 miljoen euro uitgegeven. De regering heeft al laten verstaan dat ze de aanwervingspremie wil evalueren en eventueel bijsturen. 

“Bijsturing nodig”

Volgens N-VA-parlementslid Axel Ronse is er minstens een bijsturing nodig. "De langdurig werklozen blijven de achilleshiel van ons activeringsbeleid en we moeten alle middelen aanwenden om hen te activeren. Maar heeft het wel nut om geld en een administratie te blijven voorzien voor een maatregel die zo weinig succesvol is?", aldus Ronse. Volgens de N-VA'er kunnen de middelen misschien beter ingezet worden voor extra opleidingen. Dat zou de kloof met de arbeidsmarkt kunnen verkleinen. "Werkgevers zijn op zoek naar skills, niet naar subsidies", aldus Ronse.
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Peter Janssen

  Amper 2,7 MILJOEN EURO?En alle kleine beetjes maken de schuld tot 11 miljàrd euro!En de fraudes van werkgevers door met de voeten te rammelen van werknemers met groot verloop om telkens opnieuw premies op te strijken tellen ze er niet bij, zeker?Waar is trouwens de overschot van dat budget 18,9MILJOEN euro dan gebleven???

 • peter colson

  Ik, loonslaaf, hou al 10 jaar mijn jaarlijkse loonfiche bij en stel vast dat ik nu net minder belastingen betaal, wim goossens. En op het einde van de maand houd ik (procentueel) meer over dan pakweg 4 jaar geleden ondanks ik buiten een indexaanpassing geen loonopslag heb gekregen. Vakbondsmensen mogen dat me eens uitleggen

 • Pat Debal

  Ze schaffen alle premies af de N-VA maar De Wever heeft het schepencollege opslag en hemzelf erbij ze vullen liever hun eigen zakken met premies

 • Roger Deprez

  Weer zo een subsidie die totaal overbodig is, één van de duizenden subsidies die alleen maar de belasting verhogen en de staatsschuld zeker niet doen dalen om nog niet te spreken van het onrechtvaardige hoe ze toe gekend zijn en of men de juiste partij kaart had. Dat de politiek stemmen koopt door subsidies te geven is algemeen bekend of misschien niet door goedgelovige en brave Vlamingen.

 • sonia hendrickx

  Hoeveel hiervan heeft een werkende partner, en beschouwt de werklozensteun als een fijn maandelijks extraatje? Ervan genieten zolang het kan, denken er velen. Werkloosheid beperken in tijd!