Avondklok opgeheven in Soedan ondanks aanhoudende betogingen

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
De avondklok in Soedan wordt opgeheven en gearresteerde manifestanten worden terug vrijgelaten, zo meldde het hoofd van de militaire overgangsraad, Abdel Fattah Abdelrahman Burhan. Sinds de omverwerping van president Omar al-Bashir was een uitgaansverbod van kracht. Het hoofd van de raad, die na de omverwerping is geïnstalleerd, stelde ook dat alle opgesloten manifestanten zullen worden vrijgelaten.

Burhan sprak vandaag het land toe op de televisie. Volgens hem zal de militaire raad de macht na twee jaar aan een civiele regering overdragen. De bevoegdheden van de overgangsraad zouden beperkt zijn tot de handhaving van de vrede en veiligheid. De leider beloofde ook om “de wortels uit te roeien” van het oude regime en om zij die manifestanten hebben omgebracht, voor het gerecht te brengen. 

Al-Bashir was 30 jaar aan de macht. Hij werd donderdag afgezet na maandenlange dodelijke protesten tegen zijn regime. Hij werd opgepakt door het leger, dat wel uitsloot hem aan het buitenland te zullen uitleveren. Het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag heeft nochtans een aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen de afgezette president.

(Lees verder onder de foto)

Volgens Abdel Fattah Abdelrahman Burhan zal de militaire raad de macht na twee jaar aan een civiele regering overdragen.
AFP Volgens Abdel Fattah Abdelrahman Burhan zal de militaire raad de macht na twee jaar aan een civiele regering overdragen.

Aanhoudende protesten 

Maar de betogingen tegen het establishment houden ook na de machtswissel aan omdat de manifestanten vinden dat de coupplegers te dicht aanleunen bij al-Bashir. Gisteren trad de voorganger van Burhan, Ahmed Awad Ibn Auf, af een dag na de militaire coup. Ahmed Awad Ibn Auf was minister van Defensie onder de Al-Bashir.

Ook vandaag voeren duizenden manifestanten actie voor het hoofdkwartier van het leger in de Soedanese hoofdstad Khartoem. De oppositie wil met de militairen onderhandelen over een overgang naar democratie, klonk het.

Bekijk ook:

REUTERSReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.