Autostoeltje redde baby Lily die na crash in ijskoud water 14 uur lang vastzat

Het was een drama dat zich vrijdagavond in Utah afspeelde. Lynn Groesbeck (25) crashte met haar auto in de ijskoude rivier Spanish Fork. Haar dochtertje van anderhalf jaar, Lily, zat ook in de wagen. Groesbeck overleefde het ongeval niet, de baby als bij wonder wel. En daar zat het autostoeltje voor veel tussen. Lily werd pas ongeveer 14 uur later, op zaterdagochtend, bevrijd. Met de miraculeuze redding is overigens nog een mysterie gemoeid.

Het mag bijna een mirakel heten dat baby Lily nog leeft. Bijna 14 uur na de crash werd ze gevonden en bevrijd. Ze hing ondersteboven in de wagen van haar mama, voor wie alle hulp te laat kwam.

Volgens experts heeft het autostoeltje zijn werk gedaan. Lily zat in een zitje dat geschikt was voor haar leeftijd en dat correct vastgegespt werd. Het kind lag dan wel ondersteboven, haar lichaam bleef vastgegord in het stoeltje hangen boven het dodelijk koude water. Het feit dat de baby droog bleef, heeft haar overlevingskansen sterk verhoogd, ook al was het berekoud.

ap

Lichaam legt zichzelf stil
Sterker nog, die koude kan mee het leven van Lily gered hebben, beweert dr. Barbara Walsh. "Ze zal daardoor een lagere hartslag gehad hebben. Haar metabolisme zal trager gewerkt hebben en ze zal minder suiker nodig gehad hebben. Het is alsof het lichaam weet dat het zich moet stilleggen om zichzelf te beschermen."

Om een idee te geven hoe koud het water wel was: zeven reddingswerkers moesten met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis.

Natuurlijk zijn er nog andere belangrijke factoren. "We weten niet wanneer de baby het laatst gegeten en gedronken heeft. Waarschijnlijk droeg ze ook wanten en een muts omdat het winter is. Dat kan allemaal meegespeeld hebben", zegt professor Walsh.

Visser
Tot slot heeft Lily veel babyvet, een bijkomende isolatie dus. Als ze wat ouder geweest was, was het vermoedelijk een heel ander verhaal. "Het is onvoorstelbaar. Kinderen zijn heel veerkrachtig. Ik denk soms dat we niet beseffen hoeveel ze aankunnen", besluit Walsh.

Vergeten we ook de visser niet die de auto in het water zag liggen. Als hij niet toevallig op die plek ging vissen... Want vanop de baan kon je de auto niet zien.

Lily stelt het alvast beter en beter, laat haar familie weten.

reuters
ap

Mysterieuze stem riep om hulp
Met de redding van Lily is ook een mysterie verbonden. De agenten die het water ingingen om de auto te checken, hoorden alle vier een volwassen stem die hen vanuit de wagen om hulp riep. Nochtans was de mama van Lily meteen overleden en was de baby bewusteloos. De mysterieuze stem gaf de agenten wel een adrenalineboost om de wagen weer om te kantelen. "Het was echt surrealistisch", klinkt het.