Autoriteiten VS arresteren 680 illegale arbeiders in grootschalige actie in Mississippi

Geb
AP Geb
De Amerikaanse autoriteiten hebben woensdag bijna 700 arbeiders opgepakt in voedingsbedrijven in de staat Mississippi. Volgens de politieafdeling Immigration and Customs Enforcement (ICE) waren de mensen daar illegaal aan het werk. ICE legde ook beslag op bedrijfsdocumenten die nu deel zullen uitmaken van een gerechtelijk onderzoek.

Sommige arrestanten zullen om “humanitaire redenen” worden vrijgelaten en zullen op een latere datum voor een immigratierechtbank moeten verschijnen. Anderen worden overgebracht naar een ICE-detentiecentrum in Jena, Louisiana, deelt het kabinet van de openbare aanklager van het Southern District van Mississippi mee.

Er waren onder meer acties bij drie fabrieken van Peco Foods, één van de tien grootste producenten van gevogelte in de VS, en Koch Foods. Het in stukken hakken, schoonmaken en verpakken van dood gevogelte in koude fabriekshallen is weinig populair en zwaar werk, dat in de VS veelal door immigranten wordt uitgevoerd.

Beide bedrijven zeggen in een verklaring dat ze gebruik maken van E-Verify, een elektronisch overheidssysteem dat controleert of mensen wel of geen werkvergunning hebben. Immigranten zonder vergunning kunnen dit systeem echter omzeilen door een socialezekerheidsnummer te gebruiken van een persoon met een verblijfsvergunning, van een inmiddels overleden Amerikaan of van hun eigen in de VS geboren kinderen. De bedrijven ontkennen te hebben geweten dat de honderden werknemers geen werkvergunning hebben.

Voorlopig heeft ICE geen informatie vrijgegeven over de nationaliteit van de arbeiders. Het Mexicaanse consulaat laat weten dat het onderweg is naar de regio om landgenoten die eventueel betrokken zijn, bij te staan.

Speerpunt van Trump

Tijdens de administratie van de voormalige president Barack Obama concentreerde ICE zich vooral op de arrestatie van mensen die pas de grens waren overgestoken, mensen die recent een uitwijzingsbevel hadden gekregen of personen die beschouwd werden als een gevaar voor de openbare veiligheid.

Donald Trump heeft van de aanpak van illegale immigratie een speerpunt van zijn presidentschap gemaakt en sinds hij aan de macht kwam, voert ICE aanzienlijk meer acties uit.

Arbeidsters worden op de bus naar aan detentiecentrum gezet na een inval van de Amerikaanse autoriteiten bij Koch Foods, een bedrijf in Morton, Mississippi.
AP Arbeidsters worden op de bus naar aan detentiecentrum gezet na een inval van de Amerikaanse autoriteiten bij Koch Foods, een bedrijf in Morton, Mississippi.
Vriende, familieleden en collega’s zwaaien naar de bussen met arrestanten.
AP Vriende, familieleden en collega’s zwaaien naar de bussen met arrestanten.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • lucien lemahieu

  robot hak en inpakmachines (made in china) en illegalen buiten is een oplossing.

 • Gunter Verleyen

  Niet erg! de Trumpaanhangers staan te springen om de jobs in te vullen zodat de Amerikaan zijn chloorkipje spotgoedkoop kan blijven eten

 • Ronald Beintema

  Nu allemaal het land uit en Amerikanen het werk laten doen!!!

 • Mike Zwarts

  Zouden ze hier ook moeten doen.

 • MICHELINE GEVERS

  Zonder werkvolk zullen de bedrijven het zelf ook niet overleven. Zoals je kan zien zijn het de immigranten, legaal of illegaal die de economie gedeeltelijk mee recht houden. Wie gaat dit "slecht" werk nu doen? De Amerikanen zelf? Dan gaat daar de prijs ook weer omhoog.