Autobom waarmee Maltese journaliste werd vermoord, zou met sms vanop boot zijn ontstoken

In oktober werd de auto van de journaliste met een bom tot ontploffing gebracht.
AFP In oktober werd de auto van de journaliste met een bom tot ontploffing gebracht.
In Malta worden drie verdachten aangeklaagd voor de moord op de regeringskritische journaliste Daphne Caruana Galizia. Het gaat om twee broers en nog een andere man die ervan worden beschuldigd de aanslag te hebben uitgevoerd, zo berichtten lokale media vanavond. De bom waarmee de auto van de 53-jarige Daphne Caruana Galizia in oktober werd opgeblazen, zou met een sms'je vanop een boot zijn ontstoken. Dat schrijft de Times of Malta. 

De politie heeft de boot van een van de verdachten in beslag genomen. Het is niet duidelijk of zij voor een opdrachtgever werkten. Het drietal ontkent de beschuldigingen.

De blogster Daphne Caruana Galizia werd op 16 oktober gedood door een autobom. Maandag werden tien verdachten van de aanslag opgepakt, onder wie het drietal dat nu in voorhechtenis zit. De zeven anderen zijn weer vrijgelaten onder voorwaarden.

De drie aangehouden mannen stonden al bekend bij het gerecht. Op hun strafblad staan onder meer een mislukte bankoverval en een moordpoging op een politieagent, zo zeggen lokale media. Volgens de Times of Malta zijn de speurders ervan overtuigd dat de drie verdachten op het ogenblik van de explosie zich op drie verschillende plaatsen bevonden. Een van de beklaagden heeft vanop de boot een sms'je verstuurd en daarmee de explosie hebben veroorzaakt, nadat hij van zijn medeplichtige het licht op groen had gekregen. Deze zou zich in de buurt van de plek van den explosie hebben bevonden, terwijl de derde verdachte de woning van de Caruana Galizia in de gaten hield.

De moord op Caruana Galizia veroorzaakte heel wat verontwaardiging, zowel in binnen- al buitenland en leidde tot hevige protesten in de hoofdstad Valletta. De blogster schreef in het verleden onder meer over corruptie en de invloed van criminelen in het land. Ook nam ze regeringsleden in het vizier door hun offshoreconstructies bloot te leggen.

De vermoorde journaliste Daphne Caruana Galizia
AP De vermoorde journaliste Daphne Caruana GaliziaReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.