Auto’s in brand en winkels geplunderd: Pakistan voor derde dag op rij verlamd na vrijlating van christelijke vrouw

Het protest gaat er hevig aan toe.
EPA Het protest gaat er hevig aan toe.
Het leven ligt als gevolg van protesten voor de derde dag op rij stil in Pakistan. Islamistische groepen kunnen het niet verkroppen dat het hooggerechtshof besliste om een christelijke vrouw vrij te laten. Asia Bibi was tot de doodstraf veroordeeld omdat ze tijdens een ruzie met moslimvrouwen op een boerderij profeet Mohammed beledigd zou hebben. Sinds 2010 zat ze in de dodencel.
Asia Bibi zat al sinds 2010 in de dodencel.
AFP Asia Bibi zat al sinds 2010 in de dodencel.

Scholen, kantoren en winkels waren dicht. Er was ook weinig verkeer, want betogers blokkeerden autowegen en spoorwegen in grote steden. Pogingen van de regering om de toestand te ontmijnen leverden niets op. De leiders van TLP, de islamistische groep die verantwoordelijk is voor de protestacties, blijven dwarsliggen. 

EPA

Drie van de vier invalswegen van de hoofdstad Islamabad worden door TLP gecontroleerd. Activisten versperden de toegang voor voertuigen. Ze staken ook auto's in brand en plunderden winkels. Officieel is niet meegedeeld waar Bibi zich nu bevindt, maar volgens lokale media is ze naar het buitenland gevlucht omwille van haar veiligheid.

EPA

TLP-leider Khadim Rizvi bevestigde vandaag dat de gesprekken met de regering afgebroken waren. “We zullen doorgaan met de protesten totdat de rechters die het vonnis terugdraaiden ontslagen worden en Bibi opgehangen wordt", zei hij tot zijn aanhangers in de stad Lahore.

Khadim Rizvi, de leider van Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP).
AFP Khadim Rizvi, de leider van Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP).
AFP28 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Joske Vermeulen

  Zielig vertoon van (mensen) met een achterlijk en middeleeuwse ideologie. En inderdaad, blijkbaar zijn daar geen vrouwen die hun mening komen spuien.

 • Lutgard Crombez

  En als ze naar hier komen, brengen ze die denkwijze mee... angstwekkend voor onze kinderen en kleinkinderen in de toekomst!

 • Marie Vanakker

  Die hebben daar nog 100 jaar nodig om ons bij te benen .

 • ignace lambert

  een echt mannenclubje. Waarom betogen de vrouwen niet, ik zie alleen mannen Dat is raar hé Waarom is er geen vrouwenbetoging tegen dit alles. begrijp het niet

 • Steven Janssens

  Geen vrouwen zichtbaar op die betogingen ginder. Ja, wie nu nog gelooft dat de islam vrouwen op gelijke basis behandeld is gek. Groen! en links zijn niet gek, alleen naief en goedgelovig. En dat is nog veel gevaarlijker, uw kop in het zand steken.