Auteur controversieel boek snoeihard voor Trump: "Ze noemden hem een idioot"

Wolff ontkent dat hij leugens neerpende: "Ik sprak urenlang met Trump"

De Amerikaanse journalist en schrijver Michael Wolff heeft naar eigen zeggen zeker drie uur met Trump gesproken. Dat was tijdens de verkiezingscampagne en tijdens zijn presidentschap. "Ik heb absoluut met de president gesproken. Ik weet niet of hij zich realiseerde dat het om een vraaggesprek ging, maar het was beslist niet 'off the record'", zei Wolff vandaag op zender NBC.

Trump tweette dat hij nooit met Wolff een gesprek heeft gevoerd voor diens boek. De journalist had volgens hem ook geen toestemming om het Witte Huis te betreden en hij is meermaals de deur gewezen. Volgens Trump staat het vandaag uitgebrachte boek van Wolff  - Fire and Fury: Inside the Trump White House - dan ook "vol met leugens, verkeerde interpretaties en onbestaande bronnen". Zijn advocaten eisen nu dat het boek verboden wordt.

"Dat alleen al bewijst mijn punt", aldus Wolff. "Dit is ongelooflijk, dat een president van de Verenigde Staten de publicatie van een boek probeert te verbieden. Dat is nog nooit gebeurd."

Wolff gaf geen duidelijk antwoord op de vraag of hij opnames heeft van de circa tweehonderd interviews die hij naar eigen zeggen voor dit boek heeft gedaan. Het boek schetst een beeld van een groep ambitieuze maar politiek onervaren mensen die aandacht en aanzien zoeken, maar geen gecompliceerde regeringsfuncties. Ze lijken totaal niet voorbereid op het winnen van de verkiezingen, laat staan op het regeren. Wanneer 8 november blijkt dat Trump wint, zouden hij en zijn vrouw Melania geschokt en teleurgesteld zijn geweest.

"Klein kind"

Tijdens het interview haalde Wolff nogmaals uit naar de Amerikaanse president. Trump is "de minst geloofwaardige persoon die ooit op de aarde heeft rondgelopen", klonk het onder andere. En iedereen rond president Trump beschrijft hem volgens Wolff als "een klein kind". "100 procent van de mensen rondom hem. Ze zeggen allemaal dat hij als een klein kind is. En wat ze bedoelen is dat hij nood heeft aan onmiddellijke voldoening. Het draait allemaal om hem. (...) Ze zeggen dat hij een idioot is, er is echt een competitie gaande om hem zo laag mogelijk te omschrijven. Hij leest niet, hij luistert niet. (...) Iedereen vindt hem onbekwaam voor het presidentschap."

In Washington DC, het politieke hart van de VS, stonden er vanmorgen lange rijen aan de boekhandels om Fire and Fury meteen te kunnen kopen. Het boek schoot ook op Amazon meteen naar de nummer 1-positie.

REUTERS

Bannon

Veel 'inside' informatie uit het Witte Huis komt in Wolffs boek van Steve Bannon. Bannon was voor Trump een ideologische gids en topadviseur tot hij in augustus vorig jaar de laan uit werd gestuurd. Het boek heeft een totale breuk veroorzaakt tussen Trump en Bannon, die nog steeds niets heeft weerlegd van wat Wolff in zijn boek beweert. Volgens Wolff noemde Bannon een ontmoeting Trump Jr. en de Russen "een vorm van verraad". Trump zei daarop dat Bannon zijn verstand had verloren.

Bannon stortte zich afgelopen maanden enthousiast in de politiek als een soort leidersfiguur van de populistische rechtervleugel van de Republikeinse Partij. Maar ook daar is zijn tirade tegen Trump zoals die in Wolffs boek wordt weergegeven, niet goed gevallen. Zelfs het bestuur van Bannons eigen extreemrechtse medium Breitbart News Network zou nu van hem af willen.

Michael Wolff tijdens het NBC-interview.
AP Michael Wolff tijdens het NBC-interview.
REUTERS47 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Ongelooflijk toch dat sommigen tegen beter weten in dat "stabiele genie" blijven verdedigen? Met zijn uitspraken van vandaag heeft Trump nog maar eens bevestigd dat hij inderdaad een narcistische, zelfingenomen en rancuneuze debiel is!

 • Jan De Cock

  Door dit boek maakt hij Amerika belachelijk en niet Trump !

 • Arthur Houben

  Weet dan niet iedereen dat de president nooit de macht heeft en anderen aan de touwtjes trekken? Altijd zo geweest, hij is maar de nar die mag rondspringen in ruil voor aanzien en poen...

 • Philippe Deckers

  De auteur is inmiddels rijk geworden van zijn schandaalboek...

 • william anthuenis

  Een idioot die de beurzen in de USA in één jaar tijd met 25% doet stijgen?