Australische vissersboot met 27 opvarenden zit vast in Zuidpool

De Amerikaanse ijsbreker Polar Star zet koers naar de vastgelopen vissersboot.
AFP De Amerikaanse ijsbreker Polar Star zet koers naar de vastgelopen vissersboot.
Amerikaanse en Nieuw-Zeelandse boten zijn op weg om een Australische vissersboot met een 27-koppige bemanning bij te staan, die vastzit in ijs voor Antarctica. Dat meldt het Nieuw-Zeelandse reddingscoördinatiecentrum.

De 'Antarctic Chieftain' liep schade op aan drie van de vier propellers toen het vast kwam te zitten in het ijs. De Amerikaanse ijsbreker CG Polar Star en een Nieuw-Zeelandse vissersboot, de Janas, zijn uitgestuurd om het vaartuig uit de nood te helpen.

De romp van de vissersboot zou niet beschadigd zijn. Ook loopt de bemanning geen gevaar, aldus het centrum. "Rond het vaartuig is helder water, dus de romp wordt niet ingedrukt door het ijs, maar een combinatie van een onverwachtige opstapeling van ijsschotsen van 2 tot 3 meter dik en schade aan de propeller, betekent dat het niet zonder hulp opnieuw naar open zee kan", zei Mike Hill, manager van het coördinatiecentrum.

De CG Polar Star moet door enkele kilometers van drie meter dik ijs breken, bij windsnelheden van 56 kilometer per uur en hevige sneeuwval. De Antarctic Chieftain bevindt zich aan de oostelijke rand van het Nieuw-Zeelandse zoek- en reddingsgebied, ongeveer 1.700 kilometer van McMurdo Sound in Antarctica. De ijsbreker is 630 kilometer verwijderd en bereikt het gebied naar verwachting vrijdagavond of zaterdagochtend.