Australische verkiezingen: oppositieleider Bill Shorten geeft verlies toe en stapt op als partijleider

De regerende conservatieve coalitie van premier Scott Morrison heeft een verrassende overwinning geboekt bij de parlementsverkiezingen in Australië. Bill Shorten van de centrumlinkse oppositiepartij Labour heeft zijn verlies toegegeven en stapt op als partijleider.

“Het is duidelijk dat Labour niet de volgende regering zal kunnen vormen”, sprak Shorten zijn militanten toe in Melbourne. “Ik heb Scott Morrison daarnet gebeld om hem te feliciteren.” Shorten stond wekenlang op kop in de peilingen en ook de eerste exitpolls gaven hem de overwinning.

In zijn overwinningstoespraak zei Morrison, een 51-jarige evangelische christen, dan weer dat hij “altijd geloofd heeft in mirakels”. Morrison was nog maar sinds augustus aan de macht nadat Malcolm Turnbull was opgestapt omdat zijn eigen Liberale Partij geen vertrouwen meer in hem had. Turnbulls voorganger Tony Abbott was in 2015 op eenzelfde manier opzij geschoven.

Morrison beloofde lagere belastingen en een begrotingsoverschot voor 2020. Het was geleden van voor de wereldwijde financiële crisis van 2008 dat dat nog het geval was. Shorten wou dan weer meer geld uitgeven aan kinderopvang, volksgezondheid en onderwijs, en beloofde hogere lonen en meer belastingen voor de rijken. 

Ambtstermijn 

Naast de vraag wie premier wordt vragen de Australiërs zich ook af of hun volgende premier zijn ambtstermijn deze keer wel zal uitzitten. In de afgelopen twaalf jaar passeerden zes premiers de revue, die allen door hun eigen partij werden opzijgeschoven. De laatste premier die zijn termijn van drie jaar wel uitzat, was John Howard, die in 2007 de deur achter zich toetrok. 

Zowel de Liberale Partij als oppositiepartij Labour heeft ondertussen strengere regels ingevoerd die het moeilijker maken om een zittende premier af te zetten. Analisten verwachten dan ook dat de nieuwe premier het wel drie jaar zal volhouden.

151 zitjes op het spel

In het Huis van Afgevaardigden staan 151 zitjes op het spel, in de Senaat de helft van de 76 zetels. De leider van de partij met het hoogste aantal zitjes in het Huis wordt de premier. 

Scott Morisson en Labour-leider Bill Shorten waren allebei kandidaat-premier. Morrison belooft lagere belastingen en een begrotingsoverschot voor 2020. Het is geleden van voor de wereldwijde financiële crisis van 2008 dat dat nog het geval was. Shorten wil dan weer meer geld uitgeven aan kinderopvang, volksgezondheid en onderwijs, en belooft hogere lonen en meer belastingen voor de rijken. Beide leiders hebben grote uitgaven in de infrastructuur beloofd.

Shorten en Morrison hebben een gelijkaardig streng beleid rond het bewaken van de grenzen en de nationale veiligheid, al belooft de Labour-leider wel een versnelde hervestiging van de vluchtelingen die sinds 2013 op de eilanden Manus en Nauru verblijven. Australië heeft een van de strengste immigratiewetgevingen ter wereld. Immigranten die per boot aan land proberen te komen, worden systematisch teruggestuurd en wie toch door de mazen van het net glipt, wordt in detentiecentra op de eilanden opgesloten.

Klimaatverandering

Hot item is de klimaatverandering, waartegen Australië volgens velen te laks optreedt. Shorten heeft acties beloofd, zonder het gebruik van steenkool volledig uit te sluiten. De Liberals, die veel kandidaten hebben die sceptisch staan tegenover de klimaatverandering, sluiten dan weer drastische maatregelen uit, uit angst voor economische verliezen. Daarnaast heeft Labour een referendum aangekondigd om van Australië een republiek te maken, en eentje over de erkenning van aboriginals.

De op twee na grootste partij in Australië is de groene partij. Die zet zich in voor acties tegen de opwarming van de aarde, het milieu, hernieuwbare energie en een humaan immigratiebeleid. Volgens de peilingen behalen de Greens echter maar een of twee zitjes in het Huis van Afgevaardigden.

Zowat 16 miljoen Australiërs gingen hun stem uitbrengen - in Australië geldt net als in België een opkomstplicht. De stembureaus zijn open van 08.00 uur tot 18.00 uur. De laatste stembureaus, die in de staat Western-Australia, sluiten om 12.00 uur Belgische tijd.

Felicitaties van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump feliciteerde  de Australische premier Scott Morrison voor zijn verrassende verkiezingsoverwinning. Dat deed hij, hoe kan het anders, via Twitter.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.