Ga naar de mobiele website
^ Top

Australische tv-show belooft grote doorbraak in zaak Maddie McCann: "Wreed om zo met emoties te spelen"

Kos
Een Australische tv-show belooft in een sensationeel gemaakt spotje een grote doorbraak in de zaak Madeleine McCann. De bewijzen zullen echter pas na de uitzending van komende zondag aan de politie overhandigd worden. Niet zo doordacht, want de programmamakers van Channel 7 krijgen nu vooral zelf stevige kritiek te verwerken.

In de veertig seconden durende aankondiging is te zien dat Goncalo Amaral aan het woord komt. De Portugese politie-inspecteur leidde als eerste het onderzoek, maar werd na kritiek op Britse speurders de laan uitgestuurd. In 2008 schreef hij in een boek dat Maddie per ongeluk omgekomen was en dat Gerry en Kate McCann het lijkje van hun dochter daarop zouden hebben laten verdwijnen.

Ook Pat Brown mag haar zegje doen. De misdaadexperte gelooft evenmin in een ontvoering. "Ik denk dat het lijkje naar een afgelegen plaats werd overgebracht en dat het nooit zal gevonden worden. Het heeft geen zin om zo veel geld uit te geven, want niets zal dit kind weer levend maken", liet ze vorige maand optekenen.

"Hogere kijkcijfers"
"Als die uitzending nieuwe geloofwaardige elementen bevat, moet de politie daar natuurlijk zo snel mogelijk van op de hoogte gebracht worden", verklaarde een woordvoerder van de McCanns. Maar daar knelt net het schoentje, vrezen velen. "Er zal helemaal niets geopenbaard worden, dit is gewoon een poging om hun kijkcijfers de hoogte in te jagen", klinkt het in de reacties.

Of nog: "Wreed om zo met emoties te spelen. Informeer tenminste de ouders op voorhand als er nieuwe onthullingen zijn." Al denken sommigen ook dat de info net geheim gehouden wordt omdat de McCanns in dat geval de uitzending zouden proberen boycotten.

EPA

"In blinde paniek"
Drie dagen geleden heeft een toenmalige nanny voor het eerst publiekelijk haar versie van de feiten gegeven. Ze lette af en toe op het meisje, maar wil verder anoniem blijven. "Het beeld van haar ouders Kate en Gerry die in blinde paniek alles probeerden om haar terug te vinden, achtervolgt me nog altijd", klonk het bij de Britse krant Daily Mirror.

Madeleine verdween op de avond van 3 mei 2007 uit haar bedje in de vakantieflat in het Portugese Praia da Luz. Haar ouders waren op dat moment aan het dineren met vrienden in een restaurant 50 meter verderop. Toen Kate rond 22 uur ging checken of alles oké was met haar kinderen, ontdekte ze dat haar dochter weg was. "Ze weende en riep de hele tijd: 'Ze hebben haar meegenomen'."

AFP

"Als een gek onder elke wagen gekeken"
"Ik probeerde haar te troosten en zei haar dat haar dochter wel teruggevonden zou worden, maar ze bleef huilen en werd bijna catatonisch", ging ze verder. Intussen doorzocht Gerry McCann de buurt en hij keek daarbij onder elke wagen. "Dat is me echt bijgebleven. Dat hij als een gek onder elke auto keek. Ik kan dat maar niet vergeten."

"Het personeel van de Ocean Club kreeg de opdracht om alle vuilnisbakken en containers te doorzoeken, voor het geval haar lichaam daarin zou liggen. Dat was het moment dat we beseften dat het serieus was. Tot 5 uur 's morgens hebben we ook de straten van het plaatsje uitgekamd."

Kate en Gerry houden een foto omhoog van hoe Maddie er als negenjarige uitgezien zou hebben.
epa Kate en Gerry houden een foto omhoog van hoe Maddie er als negenjarige uitgezien zou hebben.

Aangerand
Het resort waar het gezin verbleef, was volgens de nanny wel veilig voor de gasten, maar minder voor de personeelsleden. Zij kregen er naar verluidt een alarm mee voor het geval ze zouden aangevallen of aangerand worden. Vrouwen kregen de raad om niet alleen de deur uit te gaan. "Een jaar voor de verdwijning van Madeleine was er nog een meisje aangevallen in de buurt", klinkt het.

Ze heeft ook kritiek op de Portugese politie, die eerder al onder vuur kwam te liggen voor de manier waarop het onderzoek werd gevoerd. Agenten sloten de flat van de McCanns bijvoorbeeld niet af als potentiële crimescene en op een zeker moment wezen ze naar de ouders zelf als verantwoordelijken voor de verdwijning, een beschuldiging die achteraf weer werd ingetrokken.

epa

Bewijsmateriaal
"De politie heeft enkele cruciale kansen om bewijsmateriaal te verzamelen verloren laten gaan", klonk het nog. "Agenten arriveerden pas 90 minuten nadat ze waren gebeld en tegen die tijd waren alle mogelijke aanwijzingen in het appartement al verdwenen of onbruikbaar omdat er intussen al zo veel mensen naar binnen waren geweest."

Ook haar getuigenis bij de Metropolitan Police was ontluisterend. "Ik werd er ondervraagd en ontdekte dat mijn verklaring van vijf pagina's die ik gegeven had aan de Portugese politie helemaal gereduceerd was tot twee pagina's en dat er essentiële info uit verdwenen was."

Verdacht
Wat ze zelf denk dat er gebeurd is? "Het is waarschijnlijk erg naïef, maar het meest waarschijnlijke scenario is dat ze werd meegenomen voor een welgesteld persoon die zelf geen kinderen had", zei ze nog. "Dat is het enige wat ik kan geloven in mijn hoofd. Ik kan er ook nog altijd niet bij dat de ouders ooit verdacht werden. Dat ze even verder op restaurant zaten terwijl hun kinderen sliepen, was overigens heel gangbaar in het resort."
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Anomiem Anoniem

    Die ouders stralen gewoon schuldigheid uit. Beken en stop met dit circus!

  • J. Teugels Jersy

    Ze kregen n sleutel van de kerk van n bevriende priester in Portugal, daar mochten ze ongestoord alleen zijn, op dat moment lag rond de kerk alles opgebroken, ik zeg nog steeds dat ze daar in verstopt werd en ooit ga ik gelijk krijgen ...

  • Ineke Kustermans

    Ik heb de beide boeken gelezen en neig de Portugese politie te geloven. De bewijzen zijn niet min.. Hopelijk wordt dit ooit opgelost. Dit meisje verdient gerechtigheid.

Heb je even?

Sluiten

Wij zijn erg benieuwd naar je eerste indruk van de nieuwe HLN website. Heb je een minuutje tijd om enkele vragen te beantwoorden?

Meld een bug