Australische student opgepakt met explosieven op luchthaven in Bolivia

Julian Giovanni Vicenzo Musumeci riskeert tot vijf jaar gevangenis als hij schuldig bevonden wordt aan het bezit van explosieven.
facebook Julian Giovanni Vicenzo Musumeci riskeert tot vijf jaar gevangenis als hij schuldig bevonden wordt aan het bezit van explosieven.
Een Australische student werd in het bezit van explosieven opgepakt op een luchthaven in Bolivia. Julian Giovanni Vicenzo werd door agenten van de drugsbrigade gecontroleerd op de internationale luchthaven Viru Viru in Santa Cruz. De agenten troffen een dynamiet, een poeder en ander materiaal aan in zijn rugzak.

De student geneeskunde wilde aan boord gaan van een vlucht naar Soa Paulo in Brazilië. Hij was in het gezelschap van twee Australische vrienden, Justin Maurice Kwong Wei Sun (25) en Liam Mark Eales (25). Ook zij werden door de politie even opgepakt. Het duo is intussen weer op vrije voeten en blijft nog even in Bolivia. Musumeci zit nog altijd in de gevangenis. Als hij schuldig bevonden wordt aan het bezit van explosieven dan riskeert hij tot vijf jaar gevangenis.

Volgens de Boliviaanse autoriteiten kampt de Australiër nu met een depressie. Intussen zijn de ouders van de arrestant naar Bolivia vertrokken. Volgens de krant Bulletin was de student van de James Cook Universiteit op vakantie naar Bolivia getrokken en deed hij er aan humanitair werk.

Zijn vrienden omschrijven hem intussen als "een prima kerel". Zij gaan ervan uit dat hij de explosieven meegenomen heeft uit een mijnstadje als souvenir. "Hij is echt niet het soort mens dat iemand kwaad wil doen", zegt een vriend. Volgens Samantha Williams is Musumeci "een prima student en populair": "Ik kon mijn oren niet geloven toen ik hoorde wat er met hem gebeurd was. Ik had foto's gezien van zijn vakantie met zijn vrienden en plots kregen we te horen dat hij opgepakt was", aldus de oud-klasgenoot van Musumeci. "Ik hoorde dat hij aan de slag was in een mijnstadje en blijkbaar krijg je daar een staaf springstof mee als souvenir. Het is een beetje vreemd maar toch."

Een vriend van de familie Musumeci wilde het volgende kwijt aan de krant Bulletin: "Ze gingen er humanitair werk doen en voor het verlaten van Bolivia waren ze aan de slag in de mijngebieden." Volgens de vriend is Musumeci onschuldig. "Hij heeft nu al zeven jaar geneeskunde gestudeerd. Het zou toch jammer zijn dat een stomme fout hem zo duur zou komen te staan."

Het Australische ministerie van Buitenlandse Zaken en Handel verleent bijstand aan de student.

kos