Australische schapen plegen massaal zelfmoord

Foto ter illustratie
Thinkstock Foto ter illustratie
In Australië leidt de verslavende werking van een giftige plant tot hoge sterftecijfers bij schapen. De gedrogeerde dieren verliezen gewicht, gedragen zich verward en staan wankel op hun poten. Uiteindelijk bonken ze net zo lang met hun hoofd op een paal of een steen tot hun schedel openbarst, waarna ze dood neervallen.

De grote boosdoener is het plantje 'darling pea' uit de plantenfamilie Swainsona. Hierin zit een giftige stof die het centrale zenuwstelsel van de schapen verstoort.

Volgens Dierenarts Bob McKinnon gaan de schapen zich dronken gedragen na het eten van de giftige plant. De verslaafde schapen verliezen gewicht en beginnen daarna te wankelen. Ze slepen hun achterpoten achter zich aan en ze gedragen zich verward en depressief. Vervolgens zijn ze zo gedrogeerd dat ze niet meer weten waar hun poten staan. Uiteindelijk bonken de schapen net zo lang met hun hoofd op een paal of een steen tot hun schedel openbarst, waarna ze dood neervallen.

Volgens de dierenarts bestaat er geen behandeling voor de ernstige ziekte: "Het enige wat helpt is de schapen bij de planten weghouden". Op dit moment worden er zoveel mogelijk exemplaren van de giftige plant vernietigd.