Australische regering moet zieke migranten toelaten

Demonstranten manifesteren voor de sluiting van de omstreden detentiecentra op Nauru en Manus.
EPA Demonstranten manifesteren voor de sluiting van de omstreden detentiecentra op Nauru en Manus.
Het Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Nauru naar het Australische vasteland te brengen voor medische verzorging. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison die fel tegen het voorstel is.
De Australische premier Scott Morrison op de persconferentie.
EPA De Australische premier Scott Morrison op de persconferentie.

De regering verloor de stemming over de vluchtelingenwet met 75 tegen 74 stemmen, waarbij oppositiepartijen Labour, de Groenen en onafhankelijke parlementariërs hun krachten hadden gebundeld. Het is voor het eerst sinds 1941 dat de regering zo'n stemming heeft verloren.

“Onnodige wetgeving”

Volgens premier Morrison was de wetgeving onnodig, omdat er al zestig medische professionals aanwezig zijn voor de 420 vluchtelingen in het detentiecentrum op Nauru. De regering gaat daarnaast het detentiecentrum op Christmas Island heropenen. Hiermee wil de Australië proactief reageren op de verwachte toename van bootvluchtelingen.

Demonstranten strijden voor de sluiting van de omstreden detentiecentra op Nauru en Manus.
EPA Demonstranten strijden voor de sluiting van de omstreden detentiecentra op Nauru en Manus.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido Bervoets

  Het Australisch migratiemodel - als afschrikmiddel de bootvluchtelingen allemaal bijeen duwen in kampen op een ver afgelegen eiland onder erbarmelijke omstandigheden. Met vele zelfmoorden, psychische stoornissen en ziektes tot gevolg. De mensenrechtenorganisaties klagen dit al jaren aan zonder gevolg omdat Australië nooit verdragen ondertekend heeft. Een pure schande.

 • Sam Bosmans

  Weer een gaatje voor de migranten ,nu gaan ze allemaal ziek zijn ...en men blijft er maar eieren onder leggen ...

 • Mieke Vhuyst

  Uiteraard zal dit niet enkel voor fysieke klachten van toepassing zijn maar ook mentaal. Dus elke illegaal die beweert depressief te zijn kan nu een voet tussen de deur steken. Zelfs Australië kan niet ontsnappen aan de waanzin van links.

 • Jeroen De graaf

  En hierdoor worden landen kapot gemaakt