Australische premier terwijl land in lichterlaaie staat: “Meer doen tegen klimaatverandering zou roekeloos zijn”

De Australische premier Scott Morrisson bezoekt het hoofdkwartier van de brandweer van New South Wales in Sydney.
REUTERS De Australische premier Scott Morrisson bezoekt het hoofdkwartier van de brandweer van New South Wales in Sydney.
Meer doen in de strijd tegen klimaatverandering zou “roekeloos” zijn. Dat heeft de Australische premier Scott Morrison verklaard. Hij ligt onder vuur omdat hij te weinig onderneemt tegen de bosbranden die het land al maandenlang teisteren.

De hevige bosbranden zijn dit jaar uitzonderlijk vroeg gestart en woeden al sinds oktober. Oorzaak is onder meer de droogte waarmee het oosten van het land al twee jaar kampt. Op dit moment woeden er nog 200 branden over het hele land. Zeven mensen zijn door de bosbranden om het leven gekomen, onder wie vorige week nog twee brandweermannen. 

In totaal zijn meer dan negenhonderd huizen verloren gegaan: 789 in New South Wales, 40 in Queensland, 86 in South Australia en 1 in Western Australia. Daarnaast zijn duizenden bijgebouwen en schuren in vlammen opgegaan en zijn over het hele land vee en gewassen door het vuur vernietigd. De branden hebben ook een desastreus effect op de fauna van het land: er wordt geschat dat nu al zo'n 2.000 koala's door het vuur om het leven zijn gekomen. 

Daarnaast zitten mensen in afgelegen gebieden in de oostelijke staten New South Wales en Queensland,  die grotendeels van regenval afhankelijk zijn voor hun watertoevoer, al maandenlang zonder drinkwater, zonder dat de regering bijspringt. Zij zijn grotendeels afhankelijk van liefdadigheidsinstellingen waar ze wekelijks gratis water kunnen afhalen.

lees verder onder de tweet:

De Australische premier Morrison is een verdediger van de mijnindustrie, de kurk waar de Australische economie grotendeels op drijft: driekwart van de Australische koolindustrie wordt geëxporteerd. Die export is jaarlijks goed voor zo’n 67 miljard Australische dollar (ongeveer 42 miljard euro).

De conservatieve Morrison wil naar eigen zeggen dan ook geen “roekeloze doelstellingen omarmen en de traditionele industrieën verlaten waardoor Australische jobs zouden verdwijnen, zonder dat het een betekenisvolle impact zou hebben op het wereldwijde klimaat”, schrijft Morrison in een artikel dat vandaag is gepubliceerd in de krant Daily Telegraph.

“Nood aan echte actie tegen klimaatverandering”

Morrison erkent wel dat er nood is aan “echte actie tegen de klimaatverandering” op alle niveaus, maar stelt dat “het gewoon niet waar” is dat de bosbranden in het land zouden zijn voorkomen als het land zijn klimaatdoelstellingen had verhoogd.

Zijn vicepremier en de leider van de National Party Michael McCormack had Morrison eerder op de dag juist nog opgeroepen om meer te doen in de strijd tegen de klimaatopwarming.

Hoewel de Australische uitstoot stijgt, stelt de regering tot slot dat ze nog steeds kan voldoen aan haar verplichtingen onder de klimaatakkoorden van Kyoto en Parijs. 

Bekijk ook: Australische premier op vakantie tijdens hevige bosbranden

Een huis en boom in Bilpin in de buurt van Sydney gaan in vlammen op.
AP Een huis en boom in Bilpin in de buurt van Sydney gaan in vlammen op.
Een huis gaat in vlammen op. Dit beeld werd door de brandweer van New South Wales via Twitter gedeeld.
AP Een huis gaat in vlammen op. Dit beeld werd door de brandweer van New South Wales via Twitter gedeeld.17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Leo Marien

  Alles is het probleem van de klimaatverandering, zelfs als het jeukt op uwen rug. Wil men onze hersenen "Neuro Linguïstisch" programmeren? Telkens hetzelfde herhalen, of het nu leugens zijn of niet! Alle middelen zijn goed om in onze hersenen een synaptisch pad aan te leggen. Een pad waardoor nieuwe data sneller volgens die nieuwe paden geïnterpreteerd zullen worden. Het brein van de mens is jammer genoeg al even programmeerbaar als een computer. Trap er niet in.

 • johan fransaert

  dat de branden een rechtstreeks gevolg zijn van het klimaat nee dit zijn bijna altijd aangestoken branden, maar waar we wel door de opwarming mee te maken gaan krijgen is dat hele regio's in de wereld in de zomertijd gewoon onleefbaar gaan worden en je kunt je kop blijven in het zand steken met als excuus de economie, maar wat gaat de economie doen bij temperaturen boven de 50?????.

 • Kees Huls

  Ja en de klimaatactivisten in Zuid- Europa zitten keihard water op te pompen en hard te blazen om daar enorme regens en stormen te veroorzaken! Droom maar lekker, dummies.

 • Marc Van Looy

  Nee het brand omdat het te droog, al een paar jaar, is. En er dus heel veel brandstof is voor het vuur! De droogte komt door de opwarming. Er zijn veel simpele zielen op deze planeet en de Australische premier is er een van. Die denkt enkel aan hoe hij zijn dik betaalde job zo lang mogelijk kan houden, en wordt niet gehinderd door enige kennis en verantwoordelijkheidszin tegenover de Australische bevolking, de planeet en onze kinderen! Goe bezig echt goe bezig!

 • Ben Strubbe

  En gelijk heeft hij. En dat is wat wij in Vlaanderen ook moeten doen. Ons wapenen tegen de gevolgen van klimaatverandering, bv. door een betere waterhuishouding. 90% van de Australische bevolking woont in verstedelijkte gebieden rond de kusten; de overige 10% zit verspreid over een land dat zo groot is als de VSA. Australië is van nature een onherbergzaam, droog, woestijngebied.