Australische premier stelt wet rond homohuwelijk uit

THINKSTOCK
In Australië is een wetsvoorstel van de oppositie dat de deur openzet voor het homohuwelijk, onmiddellijk op de lange baan geschoven. Volgens de conservatieve premier Tony Abbott heeft de regering op dit moment namelijk andere prioriteiten en kan er beter gefocust worden op de begroting.

In het wetsvoorstel van Bill Shorten, van de socialistische oppositiepartij, wordt het huwelijk gedefinieerd als een "verbond tussen twee mensen" in plaats van een "verbond tussen een man en een vrouw". Shorten verklaarde zich voor zijn wetsvoorstel te hebben laten inspireren door het Ierse "Ja" in een referendum over het homohuwelijk.

De discussie werd door Abbott, die zich al meerdere keren uitsprak tegen het homohuwelijk, echter onmiddellijk uitgesteld. "Ik aanvaard het feit dat het homohuwelijk een belangrijk thema is. Maar eerlijk gezegd, de absolute prioriteit van deze regering is momenteel de begroting", aldus Abbott aan de pers in Canberra.

Het homohuwelijk werd in 2004 verboden in Australië, in het kader van een herziening van de huwelijkswet tijdens het mandaat van de toenmalige premier John Howard. In de meeste Australische staten is wel een burgerlijke unie mogelijk. Uit een enquête in juli 2014 bleek overigens dat 72 procent van de Australiërs voorstander is van het homohuwelijk.