Australische premier kampeert een week lang tussen Aboriginals

Australische premier Tony Abbott.
AP Australische premier Tony Abbott.
De Australische premier Tony Abbott gaat een week lang het land bestieren tussen de inheemse bevolking. Hij arriveerde gisteren in Arnhem Land, een afgelegen plek in het noorden van het land. Dat meldt de BBC vandaag. Hiermee vervult Abbott zijn verkiezingsbelofte om elk jaar een week in een inheems gebied door te brengen.

Abbott beschrijft zijn bezoek als "een kans om een beter begrip te krijgen van de wensen en behoeften van de mensen die in die gebieden wonen en werken". Tijdens zijn verblijf blijft hij wel in contact met Canberra, waar de regering zetelt.

Bij zijn aankomst werd de premier op traditionele wijze verwelkomd door beschilderde Yolngu-dansers. Zijn tent, van waaruit hij de komende week het land zal regeren, staat in de buurt van de mijnstad Nhulunbuy, een voor Aboriginals heilige plaats. Volgens de overlevering werd daar de didgeridoo gemaakt door de heilige figuur Ganbulabula. 

Vandaag bezocht hij een door Aboriginals geleide zaagmolen en een plaats waar mogelijk een bauxietmijn komt. De Aboriginals zien in de mijn een kans op economische zelfstandigheid, een belangrijk onderwerp voor het inheemse volk, dat al jaren vecht voor erkenning.

Erkenning
Vorig jaar werd er door het Australische parlement een wet aangenomen die Aboriginals en de Straat Torres-eilanders erkent als de oorspronkelijke bewoners van het land, maar in de grondwet is hun status nog altijd onveranderd. "Ik denk dat het voor iedereen belangrijk is dat we het juiste doen voor het Aboriginalvolk", aldus Abbott.

Inheemse Australische stammen maken ongeveer 2 procent uit van de totale bevolking. Deze groep wordt nog altijd achtergesteld in het land. Arnhem Land, genoemd naar het Nederlandse schip De Arnhem, is een van de grootste reservaten voor Aboriginals in Australië.