Australische premier bezorgd over Chinese inmenging in nationale politiek

De Australische premier Scott Morrison.
EPA De Australische premier Scott Morrison.
De Australische premier Scott Morrison maakt zich grote zorgen over aantijgingen dat China heeft geprobeerd een agent in het Australische parlement te krijgen. Dat meldt de Australische tv-zender Channel 9 vandaag.

"Het is diep verontrustend", aldus Morrison. De Australische inlichtingendienst liet na publicatie van het artikel weten dat er al een onderzoek was gestart. "Wij zijn op de hoogte van de aantijging en het onderzoek is in volle gang."

Volgens Channel 9 heeft China geprobeerd een overheidsagent verkozen te laten worden in Australië. Het gaat om de 32-jarige Bo 'Nick' Zhao die kandidaat had moeten worden voor de Liberale Partij. Hij zou de Australische inlichtingendienst ASIO over het Chinese plan hebben verteld. Later werd hij dood gevonden in een hotelkamer.

Een andere man, Wang ‘William’ Liqiang, claimt dat hij in Australië een spion is geweest voor China. Hij heeft samen met zijn vrouw en kind asiel aangevraagd in het land. China ontkent dat de man spion was en zegt dat het een veroordeelde oplichter is.

De banden van Australië met China zijn de afgelopen jaren verslechterd door beschuldigingen dat China zich bemoeit met binnenlandse aangelegenheden. Canberra vreest ook dat het machtige Aziatische land overmatige invloed zoekt in de Stille Oceaan.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jules Vermeers

    Die krijgt gezond verstand.