Australische politie infiltreert en leidt pedofielenforum

thinkstock
Een Australische politiedienst heeft maandenlang een forum voor pedofielen geleid. Op die manier konden de leden van Argos, de dienst gespecialiseerd in de bestrijding van seksueel misbruik van kinderen in de Australische staat Queensland, een pedofielennetwerk van een duizendtal leden in kaart brengen. De agenten werkten samen met Europese en Amerikaanse politiediensten. De agenten moesten echter wel ook zelf expliciet beeldmateriaal posten. De Noorse krant VG bracht de undercoveroperatie aan het licht.

De website 'Childs Play's' was sinds april 2016 online op het zogenaamde Dark Web, waar mensen anoniem kunnen surfen, en was opgericht door de Canadees Benjamin Faulkner en de Amerikaan Patrick Falte. Beide mannen werden vorig jaar in Virginia opgepakt voor het misbruiken van een vierjarig meisje. Na de arrestaties gebruikte Argos de gegevens van Faulkner om te infiltreren in het forum. De site werd ook overgezet naar een Australische server.

Maandenlang beheerden de Australische agenten de website waar ze maandelijks minstens een bericht op posten in de naam van Faulker. Dat moest de gebruikers, het zou om een 3 à 4.000 actieve gebruikers gaan, ervan overtuigen dat er geen bedrog in het spel was. De Argos-agenten moesten dus ook expliciete beelden van kindermisbruik delen.

Fout in het systeem

Door een fout in het systeem konden de Noorse journalisten van VG in januari van dit jaar achterhalen dat de website geleid werd door de politiedienst gevestigd in Brisbane. Na een ontmoeting met Argos-topman Jon Rouse beslisten ze het nieuws stil te houden om de operatie geen schade toe te brengen. Nu de website echter een maand offline is gehaald, brengt de krant het nieuws in samenwerking met The Guardian naar buiten. Er volgt ook nog een documentaire over Childs Play's.

Volgens de politie zijn er door de operatie wereldwijd arrestaties verricht en kinderen gered, zonder hierover in detail te treden.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Han Johnny

  Op enkele maanden een volledig netwerk opgerold. Super! Doe zo voort! En met een knipoog naar Interpol, ik snap hem. Echt goed gedaan. Kinderen moeten beschermd worden en diegenen die ze misbruiken e.d. kunnen niet zwaar genoeg gestraft worden.

 • Kamal Bandan

  Ik vind het wel ziek dat de politie zelf ook beelden heeft verspreid. Ergens vind ik het niet kunnen dat je zulke walgelijke beelden verspreid om mensen te arresteren enkel uit respect naar de slachtoffers toe. Maar tegenwoordig krijg je meer respect en bescherming als dader dan als slachtoffer.

 • Jurgen Vermaut

  Dank aan de journalisten in kwestie om niet te plooien naar sensatiedrang en zodoende de politie in deze te helpen. Meer van dit soort positieve samenwerking alstublieft!

 • Donald Ramp

  Wereld zit vol met mensen met een ziekelijke geest. Knap werk van die politiediensten, spijtig genoeg hebben foutparkeerders en hangjongeren hier prioriteit.

 • Karel Vanblaere

  Tjah er zijn genoeg van deze soort sites op het "dark web" vanwaar die geestelijke misvorming geen idee maar op de index pagina van het dark web zijn er minsten 5 gelijkaardige als deze.... Tijd dat ze eens beter opkuisen