Australische politica geeft dochter borstvoeding tijdens toespraak

REUTERS
De Australische politica Larissa Waters gaf haar dochter borstvoeding, terwijl ze een toespraak hield in het parlement.

Eerder dit jaar trok de politica al de aandacht, toen ze haar baby voedde tijdens een Senaatsvergadering. Deze keer ging Waters zelfs een stapje verder en gaf ze haar dochter Alia Joy de borst, terwijl ze tijdens de vergadering zelf het woord nam.

Daarmee trad ze in de voetsporen van haar IJslandse collega Unnur Bra Konradsdottir, die in oktober een vergelijkbare actie deed. Dat meldt de nieuwswebsite Mashable. "Vrouwen hebben altijd werken en het opvoeden van kinderen gecombineerd, of dit nou bij de baas was of in huis. Ik hoop dat deze actie helpt om het geven van borstvoeding te normaliseren", zo verantwoordde Waters haar daad.

Ongepast?

Niet iedereen is enthousiast over borstvoeding in het openbaar, tijdens werk of in een café. 'Aanstootgevend' of 'ongepast' zijn veelgehoorde bezwaren. Daardoor blijft er ook 'de drempel bestaan' voor moeders om in het openbaar borstvoeding te geven.

De actie is volgens een woordvoerder van Atria, Nederlands kennisinstituut voor emancipatie, vooral 'ludiek' bedoeld. De politica zou hiermee met name iets op de agenda willen zetten. "Volgens ons onderschrijft ze met haar daad vooral dat er goede voorzieningen nodig zijn, zoals kinderopvang, en een goede balans met je partner op het gebied van werk en zorg." Dat er tijdens werk soms ook borstvoeding gegeven moet worden, is volgens de woordvoerder logisch. "Kinderen krijgen hoort gewoon bij deze samenleving."

REUTERS