Australische met Alzheimer bevalt maar beseft het amper

De 31-jarige Rebecca Doig uit Sydney is vorige week bevallen van de kerngezonde Emily, maar de kersverse mama beseft dat amper. Rebecca lijdt aan een zeldzame vorm van Alzheimer. Ze is een van de jongste patiënten ter wereld met de uitzonderlijke ziekte, en de eerste ooit die bevalt.

De ooit zo levendige vrouw ontdekte dat ze zwanger was tijdens scans die ze onderging in verband met haar geheugenverlies. Haar toestand verslechterde zo snel dat ze het nauwelijks beseft dat ze bevallen is. Haar dochtertje kwam op de wereld via een keizersnede. Mama Rebecca heeft haar zelfs nog niet kunnen vasthouden.

Baby geen drager van gen
Baby Emily is gelukkig zelf geen drager van het afwijkende gen PSEN1, dat haar onvermijdelijk met dezelfde ziekte zou hebben opgezadeld. Papa Scott staat nu voor een helse taak: zijn dochtertje grootbrengen én zijn zieke vrouw verzorgen. "De weg is verschrikkelijk lastig, maar het is niet anders. Ik neem elke dag zoals hij komt. Ik kan het mij niet permitteren na te denken en depressief te worden."

Geen depressie

De ziekte van Rebecca vreet haar hersenen op. De eerste tekenen waren dat ze haar handtas steeds weer kwijtspeelde en andere spullen op verkeerde plaatsen opborg. Eerst dacht men aan een depressie. Sinds 2008 verloor ze telkens opnieuw haar jobs door fouten die ze maakte. Negen maanden geleden werd dan bij haar Alzheimer vastgesteld. Het hersengedeelte dat verantwoordelijk is voor haar gevoelens is enorm gekrompen, waardoor ze geen sociaal leven meer kan hebben.

Op de koop toe kampen de Doigs met financiële problemen door de vreselijke ziekte van Rebecca, die blijkbaar geen recht heeft op een overheidsuitkering. De collega's van Scott organiseren volgend weekend een benefiet voor het onfortuinlijke gezin. (jv)