Australische journaliste wordt parlement uitgezet wegens “te onthullende kledij”: haar bloesje had te korte mouwen

Patricia Karvelas met haar "te onthullende" outfit.
Twitter/PatsKarvelas Patricia Karvelas met haar "te onthullende" outfit.
Een journaliste van de Australische nieuwsdienst ABC is uit het parlement gezet tijdens een persconferentie omdat ze “te veel huid” toonde. Het bloesje van de vrouw had te korte mouwen, klonk het. Nadat de vrouw zelf aan de alarmbel trok op sociale media, kreeg ze steun van veel Australiërs.

Tijdens een persconferentie in het Australische parlement werd journaliste Patricia Karvelas vriendelijk verzocht om de ruimte te verlaten, legt Karvelas zelf uit aan ABC News. Een assistente vertelde haar dat ze “te veel schouder” toonde. Het bloesje dat de journaliste aan had, heeft halve mouwen, maar dat was blijkbaar niet genoeg. “Het kwam erop neer dat ik mezelf meer moest bedekken, dat ik een jasje nodig had.”

De assistente benadrukte dat ze de boodschap overbracht op bevel van haar overste. “Ze was heel beleefd”, voegt Karvelas toe. Desondanks mocht de journaliste de rest van de conferentie niet bijwonen. Later deelde ze een foto van haar outfit, een “professioneel broekpak”, op Twitter.

Volgens ABC News zou de geschikte kledij in het parlement onder andere draaien rond “een goede broek, een vest, een hemd en das voor mannen, en een gelijkaardige standaard voor vrouwen”. 

Blote armen

Het incident lokte verontwaardiging uit bij veel Australiërs. Sommigen wijzen erop dat de kledijvoorschriften niet consequent opgevolgd worden. Zo kon Julie Bishop, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, bijvoorbeeld wel een mouwloze jurk dragen in het parlement.

Enkele vrouwen postten al foto’s van hun blote armen om hun steun te betuigen aan Karvelas.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric De landtsheer

  Politiek correct, niks tegen in te brengen....ahem

 • Jan Dekoninck

  Australie , ze lachen er niet mee. Als je daar op de lange afstandsbus een blikje bier opentrekt, kan de chauffeur politie bellen die je dan op de afgesproken plek van de bus haalt, voor een nachtje in de cel .

 • Jean West

  En als Trump een journalist op zijn plaats zet is iedereen er bij om kritiek te geven.

 • Steve Wildemeersch

  Beste Gerrit, maar als een dresscode niet door iedereen hoeft te worden gevolgd, dan reizen er wel vragen rond deze dresscode... En laat ons aub niet de trend van de moslimlanden uitgaan waar vrouwen niets kort of bloot mogen dragen... De mode wordt er tegenwoordig ook al op geïnspireerd... Dit komt niet goed hoor...

 • Axel Van Bellingen

  Wat een gezever zeg,daar was toch niks mis mee.