Australische homeopaat aangeklaagd om dood baby

Twee Australische ouders hebben zich voor de rechter moeten verantwoorden voor de dood van hun negen maanden oude dochtertje. Het echtpaar stelde zo veel vertrouwen in homeopathie dat het verzuimde de zieke baby door een reguliere arts te laten behandelen.

Doodslag
Aanklager Mark Tedeschi vertelde de jury dat baby Gloria pas drie dagen voor haar dood naar het ziekenhuis werd gebracht en dat haar leven gered had kunnen worden als zij tijdig degelijke medische zorg had gekregen. Volgens Tedeschi zou, gezien de verslechterende gezondheidstoestand van de baby, iedere redelijke ouder veel éérder hulp hebben gezocht bij een reguliere arts. De ouders is doodslag ten laste gelegd.

Huiduitslag
Het meisje had aanvankelijk ernstige huiduitslag. Daarop volgden ontstekingen die leidden tot bloedvergiftiging, ondervoeding en de uiteindelijke dood van Gloria. De ouders consulteerden geen huidarts, ook niet toen een verpleegster opmerkte dat hun baby een ernstige vorm van eczeem had. Ook andere reguliere artsen bezocht het stel nauwelijks.

Advies genegeerd
Toen het dat bij uitzondering wel een keer deed, sloegen de twee het advies van de dokter, om de baby niet mee op reis naar hun vaderland India te nemen, in de wind. De vader, een universitair docent homeopathie, bleef homeopathische artsen en natuurgenezers raadplegen, terwijl zijn dochtertje een vijfde van haar lichaamsgewicht kwijtraakte. Op het moment van haar dood woog Gloria 5,3 kilo.

Rondreizen
"De twee ouders werden bijna geheel in beslag genomen door hun sociale verplichtingen - mensen bezoeken en rondreizen - en daardoor was iedere zorg om de verslechterende gezondheid van Gloria van ondergeschikt belang", zei Tedeschi. (novum/lpb)