Australische drugsbestrijder opgepakt voor drugssmokkel

Twaalf leden van een internationale drugsbende zijn door een rechtbank in Haarlem (Nederland) veroordeeld tot celstraffen tot acht jaar. Er waren straffen tot elf jaar geëist.

De rechters achten bewezen dat de bende heeft geprobeerd om grote partijen efedrine te smokkelen, een grondstof waarmee de synthetische drug 'ice' kan worden gemaakt. Deze drug wordt nauwelijks gebruikt in Europa, maar is populair in de Verenigde Staten, Mexico, Zuid-Afrika, Australië en Aziatische landen. Ice is volgens Justitie vele malen verslavender dan cocaïne en heroïne.
De drugslijn liep van Congo naar België en van Pakistan naar Australië.
 
De 44-jarige Loek W. uit Almere wordt als grote organisator beschouwd. Hij is tot acht jaar veroordeeld na een eis van elf jaar. De bende werd twee jaar geleden opgerold na een jarenlang politieonderzoek, waarbij de nationale recherche samenwerkte met onder meer de federale politie in Australië. Ook in Australië werden twee verdachten opgepakt. De meest opvallende arrestant was een politiechef uit Sydney, die bekend stond als één van de belangrijkste drugsbestrijders in het land. (anp/dea)