Australische deelstaat gaat naam veranderen van Koning Leopold-gebergte: “Hij was een kwade tiran”

Illustratiefoto.
AFP Illustratiefoto.
De Australische deelstaat Western Australia (WA) gaat de naam veranderen van het Koning Leopold-gebergte, omdat dat vernoemd is naar de Belgische koning Leopold II. Dat bericht de Australische openbare omroep ABC vrijdag.

In de nasleep van het recente protest van de Black Lives Matter-beweging, na de dood van de Afro-Amerikaanse man George Floyd door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis, laaide in ons land de discussie opnieuw op over koning Leopold II. Onder diens persoonlijke heerschappij viel de bevolking van de toenmalige Congo-Vrijstaat rond de eeuwwisseling in 1900 ten prooi aan uitbuiting en gruweldaden.

“Kwade tiran”

Minister van Land en Aboriginal-zaken van Western Australia, Ben Wyatt, verwijst naar dat protest in ons land, waarbij een standbeeld in Ekeren werd weggehaald nadat het herhaaldelijk beschadigd werd. Leopold II was een “kwade tiran”, zegt Wyatt. Het is niet voor het eerst dat aan een naamsverandering wordt gewerkt, maar Wyatt wil het nu zo snel mogelijk rond krijgen. “Het is om verschillende redenen vertraagd, maar de tijd voor die vertraging is voorbij.”

(Lees verder onder de kaart)

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Het gebergte zou hernoemd worden naar de oorspronkelijke bewoners. Dat lijkt makkelijker dan het is, want verschillende groepen traditionele bewoners maken aanspraak op het uitgestrekte gebied.

Vernoemd door ontdekkingsreiziger

Het Koning Leopold-gebergte, in de Kimberly-regio, in het noordwesten van Australië, werd vernoemd naar koning Leopold II door ontdekkingsreiziger Alexander Forrest. Hij noemde het gebergte naar de toenmalige koning vanwege diens “grote interesse in expedities”. Voor het overige is er geen link tussen Leopold II en de bergketen.

Overigens klinken er ook in Australië momenteel oproepen om standbeelden uit het koloniale verleden te verwijderen. Zo willen sommigen James Cook van zijn sokkel, de Britse kapitein die in 1770 aankwam in Australië en daarmee de aanzet gaf tot de Britse kolonisatie. Vanuit het perspectief van de oorspronkelijke bewoners, de aboriginals, is dat het moment waarop ze hun land kwijtraakten.

Een standbeeld van Leopold II.
EPA Een standbeeld van Leopold II.

Lees ook

Leopold II bleek naast koning, massamoordenaar ook nog pedofiel te zijn: hoe hard hij ook onder vuur lag, hij kwam er een leven lang mee weg (+)

Van het Jubelpark tot Antwerpen-Centraal: dit is de bedenkelijke erfenis van Leopold II die hem zijn titel koning-bouwheer opleverde
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joske Zeeuw

  We kunnen blijven doorgaan, zo was Amerigo Vespucci ook niet vies van slavenhandel in de Nieuwe Wereld, dus de benaming Amerika moet dan ook maar veranderen?

 • Christine Laevers

  Ja, weg ermee. Maar terzelfdertijd heeft een mijngigant in Australië vergunning gekregen om oude Aboriginal-sites op te blazen. Dat is veel belangrijker.

 • freddy cardoen

  Zouden die Australiërs is niet beter in eigen boezem kijken . Wat hebben zij met de Aboriginals gedaan .

 • Tony Willems

  Wat hebben de Australiërs dan met de aboriginals gedaan. Thee kransje gehouden zeker.

 • MICHEL Van Eycken

  Te gek voor woorden als we zo verder gaan binnenkort alleman opsluiten want wij hebben ooit voorouders gehad die rascistish waren Bende hypocrieten