Australische brandweer redt in het geheim tweehonderd prehistorische bomen

AFP
In de Australische deelstaat New South Wales zijn de laatste Wollemi-bomen ter wereld gered van de bosbranden. De boomsoort is meer dan 200 miljoen jaar oud, en voor ze in 1994 ontdekt werd in het Wollemi-park werd gedacht dat ze uitgestorven was. 

In het nationale park staan een kleine 200 exemplaren van de beschermde Wollemi-bomen. Deze prehistorische bomen worden ook wel eens de dinosaurusbomen genoemd en zitten verstopt in een kloof van de Blue Mountains, ten noordwesten van Sydney. Dat gebied is een van de plekken die getroffen werden door de grote branden die al enkele maanden woeden in Australië. 

Omdat gevreesd werd dat de bomen in de vlammen zouden opgaan, werd een speciale reddingsmissie opgezet. Met vliegtuigen werden brandvertragende middelen over het gebied gesproeid, en de brandweer legde een irrigatiesysteem aan. De hele operatie gebeurde in het geheim om de exacte locatie van de prehistorische bomen niet bekend te maken. 

De minister van Milieu van New South Wales, Matt Kean, zei donderdag dat twee bomen verkoold zijn, maar dat de overige 200 gered konden worden. "De Wollemi-boom heeft de dinosaurussen overleefd en dankzij de grote inspanningen van de brandweer hebben we net fantastische werk geleverd dit vuurseizoen. Het lijkt erop dat we de bomen gered hebben", zei hij.

AFP
AP
AP
AP3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Amalia Lima

    Goed nieuws, Blijf doen voor onze planeet. Save the Planet

  • Johan Streulens

    Alle respect om de "bedenking" alleen "deze" te sparen tot het bittere einde! Hoe meer er uitsterft, laat staan "eeuwen" oud. Hoe minder de mens "natuurlijke middelen" ter beschikking kunnen behouden, hoe nefaster het voor de toekomstige generaties uitzien zal. Misschien heeft deze boom geen waarde "heden"! Wat over 20/50 jaar?

  • Gerrit Versteele

    Rara waar staan ze... Alles is platgebrand en op één plaats staan nog bomen met bladeren... Ze hadden beter gewacht met deze onthulling tot overal weer blaadjes aan staan!