Exclusief voor abonnees

Australische bosbranden: het ergste moet nog komen

Zaterdag worden hevige wind en temperaturen tot 45 graden verwacht

Tienduizenden inwoners en vakantiegangers moeten maken dat ze populaire badplaatsen in het zuidoosten van  Australië verlaten.  Met lange files richting het noorden tot gevolg in deelstaat New South Wales.
AFP Tienduizenden inwoners en vakantiegangers moeten maken dat ze populaire badplaatsen in het zuidoosten van Australië verlaten. Met lange files richting het noorden tot gevolg in deelstaat New South Wales.
Zeventien doden en evenveel vermisten, een gebied groter dan anderhalf keer België verwoest, 1.500 woningen afgebrand en naar schatting 480 miljoen dieren gedood: de tol van de bosbranden die Australië al sinds september teisteren, blijft oplopen. Maar het ergste moet nog komen. Marineschepen en helikopters houden de komende dagen een race tegen de klok om tienduizenden mensen te evacueren.

Komend weekend stijgt de temperatuur naar verwachting tot boven de 40 graden. Gecombineerd met harde wind levert dat een groot gevaar op voor verdere uitbreiding van de bosbranden. Tienduizenden vakantiegangers moeten maken dat ze populaire badplaatsen in het zuidoosten van Australië verlaten.

Je hebt 20% van dit artikel gelezen