Australische aartsbisschop krijgt één jaar huisarrest voor toedekken kindermisbruik

In Australië is de aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson, vandaag veroordeeld tot 12 maanden huisarrest voor het toedekken van kindermisbruik. Hij is de hoogste katholieke functionaris die is veroordeeld in verband met seksueel misbruik.
REUTERS In Australië is de aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson, vandaag veroordeeld tot 12 maanden huisarrest voor het toedekken van kindermisbruik. Hij is de hoogste katholieke functionaris die is veroordeeld in verband met seksueel misbruik.
In Australië is de aartsbisschop van Adelaide, Philip Wilson, vandaag veroordeeld tot 12 maanden huisarrest voor het toedekken van kindermisbruik. Hij is de hoogste katholieke functionaris die is veroordeeld in verband met seksueel misbruik.

De zaak dateert van de jaren 70, toen de nu 67-jarige Wilson hulppriester was in de parochie East Maitland, ten westen van Newcastle. Hij hielp toen bij het toedekken van het misbruik van minstens vier jongens door medepriester Jim Fletcher, die zich gedurende zijn hele carrière aan jongens zou hebben vergrepen en in 1990 uiteindelijk werd gevat nadat hij een misdienaar had misbruikt. Fletcher overleed in 2006 in de gevangenis.

Alzheimer

Zelf hield Wilson, bij wie Alzheimer in een vroege fase is vastgesteld, altijd zijn onschuld staande. Eind mei werd hij echter door de rechtbank in Newcastle schuldig bevonden.  

Daags nadien had Wilson al aangekondigd dat hij tijdelijk een stap opzij zou zetten zolang de procedure tegen hem loopt. "Als op eender welk moment zou blijken dat het voor mij nodig of aangewezen is om meer formele stappen te ondernemen, waaronder mijn ontslag nemen als aartsbisschop, dan zal ik dat doen", stelde hij toen in een mededeling.

De aartsbisschop riskeerde tot twee jaar cel, maar dinsdag legde de rechtbank hem één jaar huisarrest op. Na zes maanden komt hij in aanmerking voor een voorwaardelijke vrijlating.

Nummer drie

Wilson is nu de hoogste katholieke functionaris die is veroordeeld in verband met seksueel misbruik. De 76-jarige clericus werd in 2014 benoemd tot eerste kardinaal-prefect van het secretariaat voor de Economie, waardoor hij ook wel eens de nummer drie van het Vaticaan wordt genoemd.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • didier de coster

  huisarrest , dus alle dagen thuis , de pedoos gaan blij zijn , altijd kamers beschikbaar

 • frans vullings

  hoezo terechte straf, zo een vent hoort achter tralies en lang ook

 • Dirk Pype

  Alléé ,het is erom lachen.Die man van god moet ontslagen worden en levenslang zijn burgerrechten afgepakt worden

 • Hubert Wouters

  Is dat alles wat hij krijgt. Hij moest minstens 20 jaar opsluiting gekregen hebben. Hij is medeplichtig aan zware feiten. Maar ja, de 'katholieke kerk' komt met alles weg, zelfs met zware criminele feiten.

 • Bernd Vaes

  Terechte straf. Die man heeft immers geen kinderen misbruikt en moet aldus niet zoals een misbruikende pedofiel bestraft worden.