Australisch gerecht blokkeert een van grootste steenkoolmijnen ter wereld

Volgens milieu-organisaties brengt de mijn het voortbestaan van een aantal zeldzame organismen in gevaar.
AFP Volgens milieu-organisaties brengt de mijn het voortbestaan van een aantal zeldzame organismen in gevaar.
Het Australische federaal gerechtshof heeft vandaag het project van de Carmichael steenkoolmijn in het noorden van het land geblokkeerd. De regering had voor deze kolenmijn, die een van de grootste ter wereld zou worden, al het licht op groen gezet maar de rechter steekt daar nu een stokje voor. De rechtszaak was aangespannen door milieu-organisaties die vreesden voor schade aan het Great Barrier Reef.

Het project ging uit van de Indiase groep Adani. Die wilde 16,5 miljard Australische dollar (11 miljard euro) investeren in de mijn in het centrum van Queensland. Als gevolg van de mijnbouwactiviteiten zou ook een spoorlijn moeten aangelegd worden en de haven van Abbot Point moeten uitbreiden, met gevaar voor het wereldberoemde koraalrif.

Australië zette in juli vorig jaar het licht op groen voor het project. De mijn zou jaarlijks 60 miljoen ton steenkool moeten produceren. Maar volgens milieu-organisaties brengt het project het voortbestaan van een aantal zeldzame organismen in gevaar.

Het bedrijf Adani liet vandaag verstaan toch door te willen zetten met zijn project. Ook het ministerie van Milieu verwacht dat er snel een nieuw advies kan geleverd worden, zodat het project kan doorgaan.