Australiërs stemmen massaal voor homohuwelijk

Voorstanders wachten in Melbourne de uitslag af.
EPA Voorstanders wachten in Melbourne de uitslag af.
Met een overweldigende meerderheid hebben de Australiërs in een historische stemming ervoor gekozen om het homohuwelijk wettelijk te maken. Bij de stemming per brief, waarbij meer dan driekwart van de bevolking haar stem uitbracht, stemde 61.6% van de bevolking voor, terwijl 38.4% tegen stemde. De Australische premier Malcolm Turnbull belooft voor Kerstmis een wet klaar te hebben.

In totaal stuurden ruim 12,7 miljoen mensen - ofwel 79 procent van de Australiërs die mochten stemmen - hun antwoord op de vraag "zou de wet veranderd moeten worden om koppels van hetzelfde geslacht toe te laten om te trouwen?" op. Meer dan 7,8 miljoen van hen (61,6 procent) antwoordden "ja", de overige 4,9 miljoen (38,4 procent) "neen". Dat maakte de baas van het Australische statistiekbureau bekend.

De uitkomst van de stemming is niet bindend, maar de Australische regering had van tevoren al toegezegd een wetsvoorstel voor invoering van het homohuwelijk naar het parlement te sturen als kiezers hun steun zouden uitspreken: een cruciale stap in de legalisering van het homohuwelijk.

"Ondubbelzinnig resultaat"

De Australische eerste minister Malcolm Turnbull beloofde in een live uitgezonden toespraak meteen om werk te maken van nieuwe wetgeving, die hij nog voor Kerstmis door het parlement wil krijgen. "We moeten de stem van het volk respecteren. We hebben hen om hun mening gevraagd en ze hebben het ons gegeven. Het resultaat is ondubbelzinnig, het is overweldigend. Ze stemden voor eerlijkheid, voor toewijding en ja, voor liefde", aldus de premier. 

In slechts 17 van de 150 districten werd tegen het homohuwelijk gestemd.

Indien ook het parlement voorstemt, zal Australië het 26e land ter wereld worden waar mensen van hetzelfde geslacht in het huwelijk mogen treden.

Een kind blaast bellen in Melbourne.
EPA Een kind blaast bellen in Melbourne.
Voorstanders wachten de uitslag af in Melbourne.
EPA Voorstanders wachten de uitslag af in Melbourne.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Caroline Bex

  Enkel zwakzinnigen kiezen ervoor om holebi's als tweederangsburgers te behandelen!

 • jos beverke

  Bart Muyshondt: Niet vergeten de blaadjes van uw kalender af te scheuren! Is in Belgie al !!

 • Bernd Vaes

  Wel, wel, dat is een goede oplossing van de overbevolking: Homohuwelijk sterk bevorderen.

 • karel claerebout

  Zotten. Wat een wereld is dit eigenlijk?

 • Joan Lute

  Proficiat aan Australië dat menselijkheid bij bij jullie heeft gewonnen van discriminatie en vooringenomenheid. Wij zijn sinds ruim 7 jaar een heel dankbaar en gelukkig getrouwd gaykoppel en hopen van harte dat al wie ertegen gekant is de wet leert te respecteren want liefde laat zich nooit beoordelingen en of veroordelen.