Australiër vrijgesproken van terrorisme: "Gevolgen van jarenlange martelingen draag ik levenslang mee"

David Hicks eist schadevergoeding van Australische regering

David Hicks eist verontschuldigingen van de Australische regering.
EPA David Hicks eist verontschuldigingen van de Australische regering.
Een ex-gedetineerde uit Australië zegt dat hij jarenlang mishandeld werd in Guantanamo Bay. Nu een Amerikaanse militaire rechtbank in beroep beslist heeft zijn beschuldiging van terrorisme te laten vallen, eist de man dat de Australische regering zijn medische kosten als gevolg van de martelingen vergoedt.

David Hicks bracht ruim vijf jaar door in de Amerikaanse gevangenis op Cubaans grondgebied. Hij behoorde tot de eerste groep gedetineerden die naar Guantanamo Bay gestuurd werd, toen de gevangenis op 11 januari 2002 geopend werd.

In 2007 bekende hij materiële steun verleend te hebben voor terroristische daden en werd hij veroordeeld tot negen maanden cel. Zijn advocaten hebben altijd volgehouden dat de Australiër onschuldig was maar onder dwang bekend had nadat hij jarenlang gemarteld en aangerand was in Guantanamo.

Een Amerikaanse rechtbank besliste gisteren zijn beschuldiging te laten vallen. De jury benadrukt dat de veroordeling enkel om technische redenen opgeheven is. Het verschaffen van materiële hulp voor terroristische daden werd immers pas een misdaad in 2006, jaren nadat Hicks opgepakt werd. Het vonnis stelt nog steeds dat hij van plan was deel te nemen aan de gevechten tegen de Noordelijke Alliantie tegen de taliban.

AP

Schadevergoeding

"Het voelt uiteraard goed een vrij man te zijn", liet Hicks in een reactie aan The Guardian weten. "Maar ik ben ook teleurgesteld: hoewel de Amerikaanse en de Australische autoriteiten sinds de eerste dag wisten dat ik onschuldig was, draag ik voor de rest van mijn leven de gevolgen van jarenlange mishandelingen."

Hicks verwijt de Australische regering dat ze zijn detentie in Guantanamo niet heeft aangevochten, en eist een schadevergoeding voor zijn medische kosten. Volgens Australisch premier Tony Abbott kan hij die vergoeding op zijn buik schrijven: "Hicks moet geen verontschuldiging van de regering verwachten. We hebben gedaan wat nodig was. Laten we niet vergeten dat hij in Afghanistan niets goeds van zin was."

Hoewel de Amerikaanse en de Australische autoriteiten sinds de eerste dag wisten dat ik onschuldig was, draag ik voor de rest van mijn leven de gevolgen van jarenlange mishandelingen