Australiër opgepakt in China op verdenking van spionage

Yang Hengjun en zijn vrouw Yuan Xiaoliang op een ongedateerde foto.
AP Yang Hengjun en zijn vrouw Yuan Xiaoliang op een ongedateerde foto.
Een Australische academicus en schrijver is in China opgepakt op verdenking van spionage. Dat heeft de Australische minister van Buitenlandse Zaken Marise Payne aangekondigd. Intussen lopen de spanningen tussen de twee landen verder op. 

Yang Hengjun zit al acht maanden in Peking in detentie zonder punt van tenlastelegging. Volgens Payne is de man officieel opgepakt op 23 augustus. "De gezondheid van Yang baart ons ernstige zorgen, net zoals de omstandigheden waarin hij gevangen gehouden wordt", schrijft de minister in een mededeling. Volgens Payne heeft China geen verklaring gegeven voor de opsluiting van de man en heeft hij nooit toegang gekregen tot advocaten of heeft zijn familie hem niet kunnen bezoeken.

Oud-diplomaat en gerespecteerd academicus

De 54-jarige Yang is een voormalige Chinese diplomaat en een gerespecteerde academicus die in 2002 een Australische staatsburger werd. Hij is een uitgesproken criticus van de Chinese Communistische Partij en met zijn blog erg bekend in China.

De advocaat van Yang beweert dat de man opgepakt is voor zijn prodemocratische activiteiten. Hij is geschokt door de beschuldiging van spionage, waarop de doodstraf staat. Er is helemaal geen grond voor de beschuldigingen, verklaart Rob Stary aan het Australische persbureau AAP.

“Niet tussenbeide komen in Chinese zaak”

Yang verdween in januari toen hij van New York naar Guangzhou reisde. Het duurde tot juli voordat China toegaf dat de autoriteiten hem hadden vastgenomen.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde vandaag ontstemd op de verklaringen van de Australische regering. “Australië moet de Chinese rechterlijke soevereiniteit ernstig respecteren en niet tussenbeide komen in een Chinese zaak”, klonk het.

Marise Payne.
EPA Marise Payne.
Yang Hengjun in Tibet in juli 2014.
HANDOUT VIA REUTERS Yang Hengjun in Tibet in juli 2014.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.