Exclusief voor abonnees

Australiër komt naar België met Tantracursussen, ex-cursisten getuigen over controversiële 'sekslessen’

Beeld ter illustratie.
Shutterstock Beeld ter illustratie.
Ze gingen naar The New Tantra voor seksuele bevrijding en persoonlijke groei. Maar wat er gebeurde tijdens de weekenden met tantraleider Alex Vartman (52), had veel weg van seksueel misbruik. De Australiër komt ook naar België met Tantracursussen, vijf ex-cursisten getuigen over de controversiële ‘sekslessen’.

“Alex wil je zien.” Met bonzend hart verlaat Lily, een knappe vrouw met felgroene ogen, de zaal waar studenten in opperste concentratie bezig zijn met een meditatieoefening. Het is ochtend, het cursusweekend is net begonnen. Door de gangen van het spirituele centrum in het Nederlandse Havelte dwaalt ze achter assistent Thomas aan.

Cursusleider Alex wacht haar op in een kamertje achter in het centrum. Hij zit in kleermakerszit op een tweepersoonsbed, zoals altijd gehuld in nauwsluitende zwarte kleding. Zijn lange donkere haar is in een staartje naar achteren gebonden. Hij rookt een joint, de ruimte vult zich met rook. De assistenten van Alex vormen een halve cirkel om hem heen. Ze staren Lily aan. De joint gaat van hand tot hand. Lily, die nooit eerder heeft geblowd, neemt nu toch maar een trekje.

De wereld om haar heen vervaagt. Ze voelt hoe Alex aan haar shirt trekt. “Hmm, je bent wel een beetje dik’” zegt hij. Dan, op bijna zakelijke toon: “Ik ga nu seks met je hebben.” Hij trekt haar joggingbroek omlaag en gooit haar op bed. Alex’ assistenten kijken toe. Ook Thomas, die duidelijk niet op zijn gemak is.

Je hebt 6% van dit artikel gelezen
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • antoon maes

  De ideologie van een wereld vol permanent geluk, vrijheid, energie.... en je komt bedrogen uit met al die geluksconsulenten en goeroes. Ga naar Walibi of zo, om te ontsnappen aan het aardse tranendal, dan weet je wat je hebt; vergetelheid tegen betaling. Leven is ook pijn hebben, zoeken, zwoegen, vinden, teleurstellingen en overwinningen. Blijf weg uit het bed van het soort dat het allemaal zo goed weet en nood heeft aan een inkomen.

 • herman van cauter

  Waar kan ik inschrijven ? Dit is gewoon een manier om ongestraft en onbegrensd sex te hebben met andere mensen. Nog maar eens bewijs hoe naïef of juist slim sommigen zijn !

 • Coen Geurts

  Al die alternatieve zaken lopen uiteindelijk op een grote sisser uit. En toch laten zich iedere keer talloze mensen vangen aan die goeroe's.

 • piet devlieger

  De domheid van sommige mensen is toch echt wel grenzeloos. Hoe dom moet je niet zijn om aan zo'n 'cursus' of hoe je het ook noemen wil deel te nemen - en er nog een pak geld voor neer te tellen ? Je kan alleen maar het hoofd schudden als je dit leest. "The New Tantra voor seksuele bevrijding en persoonlijke groei." Komaan zeg.

 • Frederik Janssens

  In den bak ermee!