Australiër (74) die onterecht levenslang kreeg incasseert ruim 4 miljoen euro schadevergoeding

David Eastman.
AP David Eastman.
Een Australiër die bijna twee decennia onterecht in de gevangenis gezeten heeft, krijgt een schadevergoeding van ruim 7 miljoen Australische dollar (omgerekend zo'n 4,3 miljoen euro). De inmiddels 74-jarige David Eastman wilde eigenlijk 11 miljoen euro schadevergoeding, nadat hij vorig jaar 'niet-schuldig’ bevonden werd tijdens een nieuw proces over de moord op politieagent Colin Winchester.

Winchester werd in 1989 doodgeschoten toen hij uit zijn auto stapte. In 1995 kreeg Eastman daarvoor levenslang, maar die veroordeling werd een aantal jaar geleden vernietigd na twijfels over het oorspronkelijke bewijs.

Colin Winchester.
RV Colin Winchester.

Eastman verloor tijdens zijn gevangenisstraf zijn moeder en zijn zussen. In de gevangenis was hij getuige van een moord en liep hij een oogletsel op nadat hij door een andere gevangene aangevallen werd. Eastmans advocaat liet weten dat hij “heel blij” is met het toegekende bedrag. “Hij heeft al ideeën wat hij met het geld wil doen”, klinkt het.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Verstrepen

  Een van de redenen dat me heel goed moet oppassen met de doodstraf, intussen is die mens zijn leven verwoest en heeft niet veel tijd meer over.

 • Louis van der Dol

  Veels te weinig, en de geen die hem onder vals bewijs in het gevang heeft gebracht arresteren en opsluiten.

 • Bernd Vaes

  Twee decennia? Dan kreeg hij aldus slechts 200.000 Euro per jaar. Dat is relatief mager.

 • Paul Buckens

  Hij is wel al die mooie jaren kwijt en die komen nooit meer terug , hij heeft enkel rotjaren in de plaats gekregen. Een geluk dat hij al zo oud geworden is , anders was hij dood en zonder eerherstel voor hem en zijn naasten. Zijn naasten waren ook al die jaren familie van een politiemoordenaar.

 • Tina Colpaert

  hij is er vet mee zijn leven is bijna voorbij!